Portal Pszczelarski

Produkcja miodu w Wielkiej Brytanii wzrasta z roku na rok!

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii miód produkcja miodu

To już trzeci rok z rzędu, w którym zanotowano wzrost zbiorów miodu w Londynie. Jak podaje zrzeszenie British Beekeepers Association, tegoroczne zbiory miodu należy uznać za najwyższe od 2014 roku! Brytyjczycy są jednak powściągliwi i pracują już nad przyszłorocznymi zbiorami.

Z raportu opublikowanego przez Brytyjczyków dowiadujemy się, że zbiory w Anglii wyniosły w tym roku średnio 14 kilogramów miodu z ula. Co ciekawe - w Walii zbiory wzrosły o ponad 4 kilogramy w stosunku do poprzedniego. Niektórzy brytyjscy działacze odnajdują tu zadziwiający czteroletni cykl, w trakcie którego obserwuje się postępujący wzrost produkcji miodu. Inni natomiast tłumaczą wszystko jedynie warunkami pogodowymi.

Zdaniem British Beekeepers Association mijający sezon był pod względem klimatycznym, bardzo trudny dla pszczół w Anglii. Musiały się one zmagać zarówno z tak zwaną "Bestią ze Wschodu", czyli wyjątkowo silnym atakiem mrozów jaki miał miejsce na początku 2018 roku, a następnie z długa suszą, która spowodowała, że wiele roślin nie zakwitło lub przestało produkować nektar.

Zdaniem ekspertów, anomalnie pogodowe nie przeszkodziły owadom głównie z uwagi na długie i gorące lato. Ostra zimna i wczesna wiosna nie zapowiadały udanego sezonu, a jednak pszczoły zaskoczyły swoich opiekunów, bo – jak podkreślają angielscy pszczelarze – jest to kolejny rok z rzędu, kiedy notuje się znaczący wzrost zbiorów. Oczywiście, należy mieć na uwadze fakt, iż tegoroczne wyniki nadal słabo wypadają w porównaniu z tym, czego doświadczaliśmy jeszcze kilka dekad temu. W tej perspektywie, aktualna produkcja miodu jest nadal niewielka, by nie rzec po prostu – znikoma.

Dlatego też brytyjska organizacja radzi swoim członkom testowanie niestandardowych metod takich, jak na przykład wysiewanie nowych roślin w okolicy ula. O pozytywnych skutkach wysiewu facelii błękitnej w okolicy pasieki opowiadał profesor John Hobroug, który był wręcz "zdumiony rezultatami i korzyściami jakie niesie ze sobą ta roślina".

Analiza i publikacja danych dotyczących mijającego sezonu pszczelarskiego, była okazją do apelu skierowanego do wszystkich mieszkańców Wysp Brytyjskich. Pszczelarze są pewni, że wszyscy mieszkańcy powinni pomóc w produkcji miodu, sadząc więcej drzew i krzewów w okolicy swoich domów.

Opracowano na podstawie:

The Telegraph, Honey yields at four-year high, after warm summer months increased bees' activity, https://www.telegraph.co.uk/news/2018/10/21/honey-yields-four-year-high-warm-summer-months-increased-bees/, Data publikacji: 2018.10.22, Data odczytu: 2018.10.23



Liczba wyświetleń artykułu: 3976

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Kaczka z pieczarkami i miodem

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)