Portal Pszczelarski

Wielkopolscy pszczelarze zadowoleni po sezonie 2017/2018

pszczelarstwo wielkopolskie sezon pszczelarski 2018 Tadeusz Krzyżanowski Koło Pszczelarzy w Śmiglu Radosław Chmielewski

Pszczelarze z powiatu kościańskiego uznają tegoroczne zbiory miodu za bardzo udane. Sezon 2017/2018 był nieco zaskakujący. Na niektórych terenach przeważała susza i upały, ale w Wielkopolsce pogoda była sprzyjająca dla pszczół i pszczelarzy. Dzięki temu w tym sezonie więcej jest miodu akacjowego i wielokwiatowego. Nieco gorzej jest niestety z lipowym czy gryczanym.

Jak podaje Tadeusz Krzyżanowski, prezes Koła Pszczelarzy w Śmiglu, większość pszczelarzy w Wielkopolsce miało – w porównaniu z zeszłym rokiem – dużo lepsze zbiory. Pszczelarze cieszą się przede wszystkim z miodu wielokwiatowego oraz akacjowego. Zdaniem prezesa, taki wynik to zasługa pogody, ponieważ ciepłe dni dały pszczołom dużo czasu na obloty. Jeszcze na początku listopada – jak wynika z relacji prezesa – można było zaobserwować owady szukające pożytków.

Równie zadowolony ze zbiorów jest Radosław Chmielewski, którego pasieka nastawiona jest na miody gatunkowe. Jak sam mówi - w tym roku zebrał około 25 kilogramów miodu akacjowego z jednego ula. Nieco mniej, bo 15 kilogramów udało się uzyskać miodu rzepakowego, natomiast lipowego było jedynie 4 kilogramy.

Prezes Krzyżanowski podkreśla, że w pszczelarstwie wiele zależy od pogody, ale równie dużo od rolników, a dokładniej rzecz ujmując, od tego czym obsiewają swoje pola. Jeden z najbardziej cenionych miodów - miód gryczany uzyskamy, jeżeli okoliczni rolnicy będą wysiewać grykę, z innymi gatunkami jest podobnie, dlatego też tak istotna jest współpraca i dbanie o bioróżnorodność terenów wkoło pasiek.

Opracowano na podstawie:

Nasze Miasto Kościan, W naszym regionie miody w tym roku zebrano sporo, http://koscian.naszemiasto.pl/artykul/w-naszym-regionie-miodu-w-tym-roku-zebrano-sporo-foto,4872520,artgal,t,id,tm.html, Data publikacji: 2018.11.07., Data odczytu: 2018.11.08

Czytaj również:

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego



Liczba wyświetleń artykułu: 1246

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka po mazursku

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym