Portal Pszczelarski

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Miód gryczano-lipowy. Źródło zdjęcia: niblackfoods.com/store/images/buckwheat_honey.jpg

miód gryczany miód lipowy miód gryczano-lipowy właściwości miodu właściwości miodu gryczano-lipowego cholina fruktoza cukrzyca insulinoniezależna

Miód gryczano-lipowy powstaje z połączenia nektaru zebranego z kwiatków gryki oraz lipy. W zależności od stanu skupienia ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem (patoka) lub bladobrunatną z odcieniami od gorzkiej herbaty do jasnego brązu (krupiec). Charakteryzuje się wysoką zawartością choliny.

Szczególnie ceniony w cukiernictwie i gorzelnictwie ze względu na specyficzne połączenie goryczki gryki i łagodnego, delikatnego smaku lipy. To właśnie lipa neutralizuje ostry smak miodu gryczanego, czyniąc go słodkim i przystępnym dla szerokiego grona konsumentów.

Właściwości miodu gryczano-lipowego są najbardziej doceniane przez osoby, które mają problemy zdrowotne z układem krążenia i wątrobą, a także niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy polecany jest osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną.

Stosowany zarówno prewencyjnie, jak i w leczeniu chorób serca i układu krążenia, w szczególności na podłożu miażdżycowym. Jest wykorzystywany do leczenia m.in. nerwicy serca i żołądka.

Miód gryczano-lipowy zalecany jest osobom w okresie rekonwalescencji, w szczególności gdy jest ona wynikiem zabiegu operacyjnego, podczas którego nastąpiła duża utrata krwi, a także w stanach wyczerpania psychicznego i zaburzeniach na tle nerwowym.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22545

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie