Portal Pszczelarski

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Miód gryczano-lipowy. Źródło zdjęcia: niblackfoods.com/store/images/buckwheat_honey.jpg

miód gryczany miód lipowy miód gryczano-lipowy właściwości miodu właściwości miodu gryczano-lipowego cholina fruktoza cukrzyca insulinoniezależna

Miód gryczano-lipowy powstaje z połączenia nektaru zebranego z kwiatków gryki oraz lipy. W zależności od stanu skupienia ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem (patoka) lub bladobrunatną z odcieniami od gorzkiej herbaty do jasnego brązu (krupiec). Charakteryzuje się wysoką zawartością choliny.

Szczególnie ceniony w cukiernictwie i gorzelnictwie ze względu na specyficzne połączenie goryczki gryki i łagodnego, delikatnego smaku lipy. To właśnie lipa neutralizuje ostry smak miodu gryczanego, czyniąc go słodkim i przystępnym dla szerokiego grona konsumentów.

Właściwości miodu gryczano-lipowego są najbardziej doceniane przez osoby, które mają problemy zdrowotne z układem krążenia i wątrobą, a także niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy polecany jest osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną.

Stosowany zarówno prewencyjnie, jak i w leczeniu chorób serca i układu krążenia, w szczególności na podłożu miażdżycowym. Jest wykorzystywany do leczenia m.in. nerwicy serca i żołądka.

Miód gryczano-lipowy zalecany jest osobom w okresie rekonwalescencji, w szczególności gdy jest ona wynikiem zabiegu operacyjnego, podczas którego nastąpiła duża utrata krwi, a także w stanach wyczerpania psychicznego i zaburzeniach na tle nerwowym.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20208

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Serniczki z malinami i miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower! w Polsce i za granicą

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.