Portal Pszczelarski

XXV Krakowskie Miodobranie - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia XXV Krakowskie Miodobranie Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich Kazimierz Koterba Pasieka Kraków

Tradycyjnie już po raz 25. Na placu Wolnica w Kazimierzu Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich zorganizowało Krakowskie Miodobranie. Pszczelarze mają okazję do wymiany doświadczeń, natomiast konsumenci mają możliwość zakupu miodów i innych wyrobów pszczelich.

Jak twierdzi Kazimierz Koterba, jeden z organizatorów Miodobrania, targi te są elementem podtrzymującym wartość starodawnego zawodu pszczelarza i bartnika. Organizatorzy mają nadzieję na wzrost zainteresowania tym zawodem wśród młodzieży, co umożliwi kultywowanie staropolskich tradycji.

Tegoroczna impreza rozpoczęła się od posadzenia 15-letniego klonu zwyczajnego. Akt ten miał zwrócić uwagę społeczeństwa na potrzeby pszczół, a dokładniej na konieczność zapewnienia im różnorodnej bazy pożytkowej. Natomiast na terenie placu, poza wystawcami obecnymi tu od lat, znajdowało się stoisko "Pasieki Kraków", gdzie goście mogli otrzymać darmowe słoiczki z miodem. Jak przekonuje autor artykułu znajdującego się na portalu Gość.pl, miejski miód krakowski jest smaczny i wolny od zanieczyszczeń.

Krakowskie Miodobranie to impreza pełna atrakcji zarówno dla miłośników pszczelarstwa, jak i dla koneserów produktów pszczelich. Poza możliwością wymiany doświadczeń, zakupu i degustacji miodów, wszyscy zebrani mieli okazję do wspólnej zabawy przy koncercie braci Zielińskich, podczas konkursu na najbardziej unikatowe przebranie, podczas gry miejskiej czy też w trakcie podziwiania parady pszczół.

Opracowano na podstawie:

Gość.pl, Miasto miodem płynące, https://krakow.gosc.pl/doc/5011620.Miasto-miodem-plynace, Data publikacji: 2018.09.08, Data odczytu: 2018.09.09

Czytaj również:

XXV Krakowskie Miodobranie



Liczba wyświetleń artykułu: 1339

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.