Portal Pszczelarski

XXV Krakowskie Miodobranie - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia XXV Krakowskie Miodobranie Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich Kazimierz Koterba Pasieka Kraków

Tradycyjnie już po raz 25. Na placu Wolnica w Kazimierzu Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich zorganizowało Krakowskie Miodobranie. Pszczelarze mają okazję do wymiany doświadczeń, natomiast konsumenci mają możliwość zakupu miodów i innych wyrobów pszczelich.

Jak twierdzi Kazimierz Koterba, jeden z organizatorów Miodobrania, targi te są elementem podtrzymującym wartość starodawnego zawodu pszczelarza i bartnika. Organizatorzy mają nadzieję na wzrost zainteresowania tym zawodem wśród młodzieży, co umożliwi kultywowanie staropolskich tradycji.

Tegoroczna impreza rozpoczęła się od posadzenia 15-letniego klonu zwyczajnego. Akt ten miał zwrócić uwagę społeczeństwa na potrzeby pszczół, a dokładniej na konieczność zapewnienia im różnorodnej bazy pożytkowej. Natomiast na terenie placu, poza wystawcami obecnymi tu od lat, znajdowało się stoisko "Pasieki Kraków", gdzie goście mogli otrzymać darmowe słoiczki z miodem. Jak przekonuje autor artykułu znajdującego się na portalu Gość.pl, miejski miód krakowski jest smaczny i wolny od zanieczyszczeń.

Krakowskie Miodobranie to impreza pełna atrakcji zarówno dla miłośników pszczelarstwa, jak i dla koneserów produktów pszczelich. Poza możliwością wymiany doświadczeń, zakupu i degustacji miodów, wszyscy zebrani mieli okazję do wspólnej zabawy przy koncercie braci Zielińskich, podczas konkursu na najbardziej unikatowe przebranie, podczas gry miejskiej czy też w trakcie podziwiania parady pszczół.

Opracowano na podstawie:

Gość.pl, Miasto miodem płynące, https://krakow.gosc.pl/doc/5011620.Miasto-miodem-plynace, Data publikacji: 2018.09.08, Data odczytu: 2018.09.09

Czytaj również:

XXV Krakowskie Miodobranie



Liczba wyświetleń artykułu: 1440

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu