Portal Pszczelarski

Bukowno i Gmina Trzyciąż nie ustają w wspieraniu pszczół

pszczelarstwo małopolskie łąka pszczela Koło Pszczelarzy w Wolbromiu Małopolska Pszczoła

Województwo Małopolskie coraz częściej pojawia się w pozytywnym kontekście w dyskusji na temat sposobów promocji owadów zapylających, czy czynnego wspierania pszczół i pszczelarzy przez samorządy. Trwa właśnie kolejna edycja konkursu "Małopolska Pszczoła", a gminy prześcigają się w inicjowaniu nowych akcji na rzecz owadów zapylających.

Bukowno to niewielkie miasto w powiecie olkuskim, ale jak widać nawet niewielka gmina może dołożyć swoją cegiełkę i wspierać owady zapylające. Jak informuje Przegląd Olkuski, władze miasta zdecydowały się na pozostawienie nieskoszonego fragmentu trawnika, by tym samym zapewnić owadom, takim jak pszczoły trzmiele czy motyle, odpowiednią bazę pożytkową. Ponadto, miasto planuje stworzenie specjalnej łąki przeznaczonej przede wszystkim dla zapylaczy, a w kolejnych latach planowana jest nawet zmiana gatunków roślin jakie znajdują się w przestrzeni miejskiej, by tym samym jeszcze bardziej ułatwić owadom bytowanie w mieście.

Przegląd Olkuski przypomina, że w województwie małopolskim wiele jest inicjatyw nakierowanych na pomoc zapylaczom. Sam powiat od dwóch lat, z sukcesem prowadzi akcję "Zostań Bartnikiem", której beneficjentami do tej pory zostało już 70 osób, otrzymując łącznie 140 uli wraz z rodzinami pszczelimi. Jak twierdzi starosta Paweł Piasny, obdarowani - początkujący pszczelarze - aktywnie zaangażowali się prowadzenie pasiek i systematycznie je rozwijają. Dla władz powiatu jest to sygnał, że należy promować tego typu inicjatywy i tworzyć nowe. Dlatego też powiat olkuski planuje przekazanie kolejnych 100 uli zainteresowanym bartnikom, a na tyłach budynku starostwa można spotkać pszczoły z pobliskich pięciu uli.

Warto wspomnieć również o Gminie Trzyciąż, w której według danych Głównego Urzędu Statystycznego, żyje niewiele ponad 7 tysięcy mieszkańców. Współpracując z Wolbromskim Kołem Pszczelarzy, gmina stara się edukować uczniów, budować ich wrażliwość ekologiczną oraz tłumaczyć istotę pracy pszczół w naszym środowisku.

Przykłady z województwa małopolskiego to jedynie promil tego co na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się w naszym kraju, przykłady te pokazują jednak wzrost świadomości ekologicznej zarówno społeczeństwa, jak i władz samorządowych.

Opracowano na podstawie:

Przegląd Okulski, Ratujemy pszczoły, https://przeglad.olkuski.pl/index.php/artykuly/aktualnosci/18850-ratujemy-pszczoly, Data publikacji: 2018.08.29, Data odczytu: 2018.09.04

Czytaj również:

Małopolska Pszczoła 2018 - konkurs pszczelarski dla organizacji 3 sektora



Liczba wyświetleń artykułu: 1588

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Serniczki z malinami i miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności