Portal Pszczelarski

Użądlenie pszczoły może być groźne. Nie żyje mężczyzna z Lubelszczyzny

pszczelarstwo lubelskie użądlenie pszczoły wstrząs anafilaktyczny

W szpitalu w Łęcznej w województwie lubelskim zmarł 56-letni mężczyzna użądlony prawdopodobnie przez pszczołę. Faktyczną przyczynę jego śmierci wykaże sekcja zwłok.

Pacjent przebywał w szpitalu od godziny 19 do około 21. Niedługo po przywiezieniu jego stan się ustabilizował, ale po kilku godzinach od użądlenia doszło do zatrzymania akcji serca. Podjęto reanimację, jednak nie udało się go uratować. Jak mówi Krzysztof Bojarski, dyrektor szpitala w Łęcznej, raczej rzadko zdarza się, żeby wstrząs nastąpił po tak długim okresie czasu.

Jak przypomina Główny Inspektorat Sanitarny, użądlenia owadów, zwykle niegroźne, w skrajnych wypadkach mogą skończyć się wstrząsem anafilaktycznym i śmiercią, szczególnie jeżeli ofiara ugryzienia jest uczulona na jad owada. W takim przypadku konieczne jest natychmiastowe udzielenie pomocy osobie poszkodowanej.

Drugim przypadkiem zagrożenia życia spowodowanego przez atak pszczoły lub innego owada jest użądlenie w okolicach szyi, języka, podniebienia lub wewnętrznej powierzchni policzków. W takim razie może dojść do zablokowania drożności dróg oddechowych.

Opracowano na podstawie:

wiadomosci.gazeta.pl, Nie żyje 56-latek użądlony przez pszczołę. GIS przypomina, kiedy atak owada może być groźny, http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23762528,nie-zyje-56-latek-uzadlony-przez-pszczole-gis-przypomina-kiedy.html, Data publikacji: 2018.08.07, Data odczytu: 2018.08.08

Czytaj również:

Co zrobić, gdy użądli pszczoła, osa, szerszeń lub trzmiel?



Liczba wyświetleń artykułu: 1584

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Serniczki z malinami i miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności