Portal Pszczelarski

IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie - relacja

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie Paweł Nowak Wioletta Lechowicz

W niedzielę 5 sierpnia 2018 na rynku w Pszczynie odbył się IX Śląski Dzień Miodu. Można było spróbować nietypowych polskich miodów: chabrowego, faceliowego, wierzbowego, ostrożniowego. Był to również dobry moment na podsumowanie tegorocznego miodobrania.

Na stoisku na pszczyńskim rynku można było dokonać degustacji miodów około 25 pszczelarzy w takich smakach, jak: wierzbowy, bławatkowy, faceliowo-chabrowy, ostrożniowi i mniszkowo-rzepakowy. Tak nietypowe połączenia były możliwe dzięki gwałtownej i ciepłej wiośnie. W tym roku wiele roślin kwitło jednocześnie i pożytki się nakładały. Na przykład, w pasiece Pawła Nowaka z Żarek miód wierzbowy oraz bławatkowy zbierano po raz pierwszy.

Szczególnie niecodziennym miodem jest ten chabrowy. Jak mówi pszczelarka Wioletta Lechowicz, rolnicy praktycznie wytępili dziki chaber jako chwast i dla pozyskania takiego miodu trzeba było wysiać bławatki. 

Tegoroczny sezon był dla pszczół bardzo intensywny. Niestety, z powodu suszy nie udało się zebrać niektórych gatunków miodów, takich jak z nostrzyka i ostropestu. Pod znakiem zapytania znajduje się również tegoroczny zbiór miodu z nawłoci. W programie śląskiego święta były również punkty artystyczne, takie jak koncert ks. Bogdana Skowrońskiego.

Opracowano na podstawie:

www.dziennikzachodni.pl, IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie. Polskie miody: chabrowy, faceliowy, wierzbowy, ostrożniowy i inne, http://www.dziennikzachodni.pl/strefa-agro/rosliny/a/ix-slaski-dzien-miodu-w-pszczynie-polskie-miody-chabrowy-faceliowy-wierzbowy-ostrozniowy-i-inne,13393383/ Data publikacji: 2018.08.06, Data odczytu: 2018.08.07

Czytaj również:

IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie (program wydarzenia)



Liczba wyświetleń artykułu: 1233

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?