Portal Pszczelarski

Wizyta dzieci w pasiece w Paskówce 2018

pszczelarstwo małopolskie edukacja pszczelarska Wojciech Spisak

Dzieci z gminy Tomice w województwie małopolskim odwiedziły pasiekę pana Wojciecha Spisaka w Paskówce, gdzie mogły m.in. przyjrzeć się królowej, a nawet... pogłaskać pszczoły! Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Dolina Karpia" w ramach akcji "atrakcyjne formy spędzania wolnego czasu". 

LGR "Dolina Karpia" jako swoje priorytety wskazuje przede wszystkim rozwój gospodarczy i rozwój związanego z nim rynku pracy w oparciu o lokalne zasoby, a także zachowanie walorów przyrodniczo-krajobrazowych i kulturowo-historycznych. Działa na terenie dwóch powiatów: oświęcimskiego i wadowickiego.

Dzieciaki z Tomic były tak zafascynowane spotkaniem, że sam właściciel owadów był zdumiony. Zaskoczył go również fakt, że dzieci nie miały obawy przed pszczołami, a nawet ich dotykaniem. Natomiast młodzi uczestnicy spotkania byli bardzo zadowoleni.

Dzieci wysłuchały opowieści o życiu tych pożytecznych owadów, a także poznały tajniki tworzenia świec z wosku pszczelego na zorganizowanych na tym spotkaniu warsztatach.

Opracowano na podstawie:

www.wadowice24.pl, Dzieciaki z Tomic są naprawdę odważne. Głaskały... pszczoły!, https://www.wadowice24.pl/nowe/wydarzenia/9463-dzieciaki-z-tomic-sa-naprawde-odwazne-glaskaly-pszczoly.html, Data publikacji: 2018.08.02, Data odczytu: 2018.08.02



Liczba wyświetleń artykułu: 1245

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę