Portal Pszczelarski

Wizyta dzieci w pasiece w Paskówce 2018

pszczelarstwo małopolskie edukacja pszczelarska Wojciech Spisak

Dzieci z gminy Tomice w województwie małopolskim odwiedziły pasiekę pana Wojciecha Spisaka w Paskówce, gdzie mogły m.in. przyjrzeć się królowej, a nawet... pogłaskać pszczoły! Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Dolina Karpia" w ramach akcji "atrakcyjne formy spędzania wolnego czasu". 

LGR "Dolina Karpia" jako swoje priorytety wskazuje przede wszystkim rozwój gospodarczy i rozwój związanego z nim rynku pracy w oparciu o lokalne zasoby, a także zachowanie walorów przyrodniczo-krajobrazowych i kulturowo-historycznych. Działa na terenie dwóch powiatów: oświęcimskiego i wadowickiego.

Dzieciaki z Tomic były tak zafascynowane spotkaniem, że sam właściciel owadów był zdumiony. Zaskoczył go również fakt, że dzieci nie miały obawy przed pszczołami, a nawet ich dotykaniem. Natomiast młodzi uczestnicy spotkania byli bardzo zadowoleni.

Dzieci wysłuchały opowieści o życiu tych pożytecznych owadów, a także poznały tajniki tworzenia świec z wosku pszczelego na zorganizowanych na tym spotkaniu warsztatach.

Opracowano na podstawie:

www.wadowice24.pl, Dzieciaki z Tomic są naprawdę odważne. Głaskały... pszczoły!, https://www.wadowice24.pl/nowe/wydarzenia/9463-dzieciaki-z-tomic-sa-naprawde-odwazne-glaskaly-pszczoly.html, Data publikacji: 2018.08.02, Data odczytu: 2018.08.02



Liczba wyświetleń artykułu: 1314

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii