Portal Pszczelarski

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Na zdjęciu: pyłek pszczeli. Autor zdjęcia: Tadeusz Kąkol

pyłek kwiatowy pyłek pszczeli obnóża pyłkowe produkt pszczeli właściwości pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pobrany z kwiatów pyłek pszczoły zbieraczki mieszają z odrobiną śliny lub nektaru i przynoszą do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Pszczelarz pozyskuje pyłek od pszczół za pomocą tzw. poławiacza pyłku.

Pyłek jest źródłem białka dla rodziny pszczelej, jest on niezwykle cennym produktem odznaczającym się dużą wartością odżywczą jak i aktywnością biologiczną. Zawiera pełnowartościowe białko, lipidy, witaminy, enzymy oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych.

Pyłek posiada działanie antybakteryjne, antyanemiczne, regenerujące, obniża poziom cukru we krwi, ogranicza proces miażdżycy, podnosi kondycję, wzmaga odporność organizmu, polepsza zdolność myślenia i koncentracji. Stosuje się go przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, niedokrwistości, chorobach wzroku i stanach chorobowych gruczołu krokowego. Zaleca się przyjmować pyłek przed jedzeniem rozmieszany w letniej wodzie lub herbacie w ilości ok. 20 g dziennie. Można go także łączyć z miodem.

Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.

Zobacz również:

Pyłek kwiatowy - skład, właściwości, stosowanie i dawkowanie

Kolory pyłku kwiatowego. Barwa obnóża pyłkowego różnych roślin

Siła rodziny pszczelej

Metody poławiania pyłku pszczelego

Poławiacz pyłku

Przedwylotkowy poławiacz pyłku - sprzęt pszczelarski

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11079

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Pszczelarz a faktura VAT RR

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chleb z szafranem i miodem