Portal Pszczelarski

Metody poławiania pyłku pszczelego

Na zdjęciu: dennica z poławiaczem pyłku. Źródło zdjęcia: materiały przekazane przez Bartnicy.pl.

pyłek pszczeli metody poławiania pyłku pszczelego zbieranie pyłku pszczelego pyłkobranie okres zbierania pyłku pszczelego poławiacz pyłku poławiacz pyłku powałkowy poławiacz pyłku wylotkowy poławiacz pyłku dennicowy

Kiedy i za pomocą czego zbierać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to drugi, po miodzie, produkt z ula, który cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów i którego sprzedaż podnosi zyski z pasieki. Jednak jego zbieranie jest bardziej pracochłonne niż miodobranie.

W porównaniu do miodu, pyłku w ulu jest zdecydowanie mniej. Trzeba też pamiętać, że pszczoły wykorzystują pyłek do własnych potrzeb, dlatego jego całkowite wyzbieranie nie jest wskazane. Sezon na zbieranie pyłku trwa mniej więcej od maja do lipca. W tym czasie z jednej rodziny pszczelej można uzyskać od jednego do dwóch kilogramów pyłku.

Pszczelarze, którym zależy na pozyskiwaniu dużych ilości pyłku, potrzebują do tego specjalistycznego sprzętu, czyli poławiaczy pyłku. A te są zróżnicowane – od poławiaczy powałkowych, przez wylotkowe, aż po dennicowe. Poławiacze powałkowe montuje się przy powałce w górnej części ula, wylotkowe umiejscawia się tuż przy wylotku, a dennicowe na spodzie ula tak, że strącany pyłek wpada do szufladki znajdujące się w dennicy.

Choć poławiacze różnią się umiejscowieniem w ulu, ich zasada działania jest podobna. Składają się ze specjalnych płytek z otworami, przez które pszczoły powracające do ula muszą przejść. W ten sposób strącają obnóża pyłkowe do specjalnych szufladek.

W okresie poławiania pyłku pszczelarz powinien pamiętać, by często i regularnie opróżniać szufladki poławiaczy. Pyłek bardzo szybko się psuje i zaczyna pleśnieć, dlatego trzeba jak najszybciej umieszczać go w suchym i ciepłym miejscu, by mógł przeschnąć. Najlepiej, jeśli w okresie pyłkobrania pszczelarz będzie opróżniał poławiacze codziennie wieczorem, gdy pszczoły zakończą już loty na pożytki.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Miesięczne zalecenia pasieczne, www.modr.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Pyłek kwiatowy - skład, właściwości, stosowanie i dawkowanie

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Poławiacz pyłku

Przedwylotkowy poławiacz pyłku - sprzęt pszczelarski

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 25314

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym