Portal Pszczelarski

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Na zdjęciu: pyłek pszczeli. Autor zdjęcia: Tadeusz Kąkol

pyłek kwiatowy pyłek pszczeli obnóża pyłkowe produkt pszczeli właściwości pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pobrany z kwiatów pyłek pszczoły zbieraczki mieszają z odrobiną śliny lub nektaru i przynoszą do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Pszczelarz pozyskuje pyłek od pszczół za pomocą tzw. poławiacza pyłku.

Pyłek jest źródłem białka dla rodziny pszczelej, jest on niezwykle cennym produktem odznaczającym się dużą wartością odżywczą jak i aktywnością biologiczną. Zawiera pełnowartościowe białko, lipidy, witaminy, enzymy oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych.

Pyłek posiada działanie antybakteryjne, antyanemiczne, regenerujące, obniża poziom cukru we krwi, ogranicza proces miażdżycy, podnosi kondycję, wzmaga odporność organizmu, polepsza zdolność myślenia i koncentracji. Stosuje się go przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, niedokrwistości, chorobach wzroku i stanach chorobowych gruczołu krokowego. Zaleca się przyjmować pyłek przed jedzeniem rozmieszany w letniej wodzie lub herbacie w ilości ok. 20 g dziennie. Można go także łączyć z miodem.

Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.

Zobacz również:

Pyłek kwiatowy - skład, właściwości, stosowanie i dawkowanie

Kolory pyłku kwiatowego. Barwa obnóża pyłkowego różnych roślin

Siła rodziny pszczelej

Metody poławiania pyłku pszczelego

Poławiacz pyłku

Przedwylotkowy poławiacz pyłku - sprzęt pszczelarski

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12199

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem