Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli
Pobrany z kwiatów pyłek pszczoły zbieraczki mieszają z odrobiną śliny lub nektaru i przynoszą do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Pszczelarz pozyskuje pyłek od pszczół za pomocą tzw. poławiacza pyłku.
Pyłek jest źródłem białka dla rodziny pszczelej, jest on niezwykle cennym produktem odznaczającym się dużą wartością odżywczą jak i aktywnością biologiczną. Zawiera pełnowartościowe białko, lipidy, witaminy, enzymy oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych.
Pyłek posiada działanie antybakteryjne, antyanemiczne, regenerujące, obniża poziom cukru we krwi, ogranicza proces miażdżycy, podnosi kondycję, wzmaga odporność organizmu, polepsza zdolność myślenia i koncentracji. Stosuje się go przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, niedokrwistości, chorobach wzroku i stanach chorobowych gruczołu krokowego. Zaleca się przyjmować pyłek przed jedzeniem rozmieszany w letniej wodzie lub herbacie w ilości ok. 20 g dziennie. Można go także łączyć z miodem.
Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.
Zobacz również:
Pyłek kwiatowy - skład, właściwości, stosowanie i dawkowanie
Kolory pyłku kwiatowego. Barwa obnóża pyłkowego różnych roślin
Metody poławiania pyłku pszczelego
Liczba wyświetleń artykułu: 12766
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!