Portal Pszczelarski

Gdański budynek Argon wzbogacił się o 4 ule i 240 tysięcy pszczół

pszczelarstwo pomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Torus beezzz pasieka na dachu biurowca Buckfast Tomasz Wojtiuk

Na dachu gdańskiego biurowca Argon, będącego częścią kompleksu biznesowego Alchemia, stanęły 4 ule. Trzy z nich należą do firmy Torus beezzz, właścicielem czwartego jest restauracja Sugio Sushi. Wszystkie strony są bardzo zadowolone z nowego przedsięwzięcia, natomiast pszczelarze twierdzą, że miejsce to jest idealne dla nowych lokatorów.

Jak informuje portal Property Design, negocjacje między stronami trwały kilka miesięcy i wymagały odpowiedniego dostosowania powierzchni pod wynajem. Szczegółami oraz weryfikacją warunków zajmowali się doświadczeni pszczelarze. Dokonali oni dokładnej analizy terenu oraz sprawdzili samo miejsce wynajmu, czyli dokładnie dach budynku Argon. Po kilku miesiącach przygotowań w końcu udało się umiejscowić tam cztery ule, które aktualnie są zasiedlone przez około 240 tysięcy pszczół rasy Buckfast. Pszczelarz, Tomasz Wojtiuk, szacuje, iż z każdego ula powinno się uzyskać do 15 kilogramów miodu wielokwiatowego, lipowego lub nawet akacjowego.

Przedstawicielka formy Torus beezzz, Monika Brzozowska podkreśla, iż obecność pszczół na dachu budynku Argon jest wynikiem ogólnoświatowego trendu ekologicznego. W największych miastach Europy miejskie ule liczone są w tysiącach. Ustawiane są na dachach najsłynniejszych zabytków, ale i zwykłych biurowców. Według niej, dzięki takim działaniom, świat biznesu może przyczynić się do zwrócenia uwagi społeczeństwa na problem masowego wymierania pszczół.

Opracowano na podstawie:

Property Design, Do Alchemii zawitały... pszczoły, http://www.propertydesign.pl/architektura/104/do_alchemii_zawitaly_pszczoly,19044_1.html, Data publikacji: 2018.06.28, Data odczytu: 2018.06.28

Czytaj również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD



Liczba wyświetleń artykułu: 1594

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pszczelarz a faktura VAT RR

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich