Portal Pszczelarski

Trwa dyskusja na temat gminnych komisji do spraw pszczół

Martwa pszczoła.

pszczelarstwo w Polsce prawo pszczelarskie zatrucie pszczół objawy zatrucia pszczół

Nieustannie trwa dyskusja między organizacjami pszczelarskimi a władzami rządowymi w temacie zasadności utworzenia specjalnych stałych komisji gminnych do spraw pszczół. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przyznaje, że konieczne jest wparcie pszczelarzy-specjalistów w ocenie strat spowodowanych wystąpieniem zatrucia pszczół.

Jak informuje Agro Polska, podczas czerwcowego posiedzenia komisji rolnictwa stwierdzono, iż nie ma konieczności tworzenia specjalnych społeczno-urzędowych komisji zajmujących się przypadkami zatruć pszczół. Główne kompetencje w tym zakresie znajdują sie w ramach zadań Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, jednakże, jej szef Andrzej Chodkowski, przyznaje, że ani ta instytucja, ani inspekcja weterynaryjna nie mają możliwości oszacowania ekonomicznych skutków ewentualnego zatrucia. Tym samym, jak przyznał Chodkowski, udział niezależnej komisji w takich sprawach byłby niezwykle pomocny, szczególnie w kontekście ewentualnego dochodzenia roszczeń na drodze sądowej.

Nieco innego zdania jest jednak Dyrektor Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu prof. Bożena Łozowicka. Co prawda nie jest ona przeciwna utworzeniu takiej komisji, jednakże zwraca uwagę na fakt, że w takiej komisji powinny zasiadać kompetentne osoby. Zgodnie z jej opinią, duża cześć pszczelarzy nie ma dostatecznej wiedzy o toku postępowania w przypadku stwierdzenia zatrucia pszczół, często też nie są oni w stanie prawidłowo pobrać próbek do analizy.

Natomiast dyrektor Instytutu Mikrobiologii na wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego - prof. Magdalena Popowska uważa, że tego typu gminna komisja nie będzie fatycznie bezstronnym organem. Dlatego też - jej zdaniem - lepszym pomysłem byłoby wprowadzenie obostrzeń dla rolników w postaci konieczności powiadamiania okolicznych hodowców o planowanych opryskach.

Opracowano na podstawie:

Agro Polska, Rolnik musi dbać o pszczoły. Powstaną specjalne komisje?, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/rolnik-musi-dbac-o-pszczoly-powstana-specjalne-komisje,5633.html, Data publikacji: 2018.07.02, Data odczytu: 2018.07.03

Czytaj również:

Rząd planuje zaostrzenie kar za niewłaściwe stosowanie środków ochrony roślin



Liczba wyświetleń artykułu: 2016

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Biały miód leśny z Mount Oku

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL