Portal Pszczelarski

Pierwsze miodobranie w Pasiece Capitol

pszczelarstwo dolnośląskie Pasieka Capitol Fundacja Instytut Rozwoju Pszczelarstwa Łukasz Wyszkowski pasieka na dachu teatru pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Na dachu Teatru Muzycznego Capitol we Wrocławiu od jesieni 2017 roku stoją dwa ule. Pszczelarze zajmujący się pasieką, są już po pierwszym miodobraniu. Udało się uzyskać 9 litrów miodu. Władze teatru przeznaczą go na upominki dla gości.

Ule na dachu Teatru Muzycznego Capitol zostały zainstalowane tam z inicjatywy prezesa Fundacji Instytut Rozwoju Pszczelarstwa - Łukasza Wyszkowskiego, którego celem było przede wszystkim zwrócenie uwagi na zagrożenia wynikające ze zmniejszenia się populacji pszczół na świecie. Dlatego też, elementem inicjatywy pana Łukasza, było zainstalowanie przy ulach kamery, dzięki której wszyscy zainteresowani mają możliwość obserwowania pracy i życia pszczół.

W dwóch ulach zamieszkały pszczoły krainki, które są bardzo łagodne wobec ludzi i doskonale odnajdują się w środowisku miejskim. By pszczoły miały dobre warunki rozwoju, tuż obok teatru powstała tez kwietna łąka. Jest ona miejscem pożytku nie tylko dla pszczół, ale również schronieniem dla innych owadów, ptaków i bardzo korzystnie oddziałuje na ekosystem.

Jak czytamy na stronie teatru, władze chętnie przystały na propozycję utworzenia Pasieki Capitol. Teatr czynnie wspiera wszelkie działania proekologiczne, gdyż - zdaniem dyrektora, Konrada Imieli - instytucje kultury powinny wskazywać społeczeństwu również "kierunki ekologicznego myślenia". 

Pierwszy miód z Pasieki Capitol to miód wielokwiatowy, kompozycja pyłków akacji, kasztanowców i mniszka. Władze teatru mają nadzieję na coraz większe zbiory. Kolejny miód prawdopodobnie będzie miodem lipowym.

Opracowano na podstawie:

Teatr Capitol, Pierwszy miód z Capitolu, https://www.teatr-capitol.pl/aktualnosci/2094-pierwszy-miod-z-capitolu, Data odczytu: 2018.06.30

Czytaj również:

Pasieka Capitol na dachu Teatru Muzycznego Capitol we Wrocławiu



Liczba wyświetleń artykułu: 1235

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.