Portal Pszczelarski

Pasieka Capitol na dachu Teatru Muzycznego Capitol we Wrocławiu

pszczelarstwo dolnośląskie Pasieka Capitol Fundacja Instytut Rozwoju Pszczelarstwa Łukasz Wyszkowski pasieka na dachu teatru pszczelarstwo miejskie miejska pasieka

Pasieka Capitol to najnowsza miejska pasieka we Wrocławiu. Składa się z dwóch uli i jest położona na dachu Teatru Muzycznego Capitol. Jej instalacją, bezpośrednio nad okierstronem, zajęła się Fundacja Instytut Rozwoju Pszczelarstwa.

O bezpieczeństwie pasieki miejskiej na Capitolu, w wywiadzie dla Gazety Wrocławskiej, opowiada Łukasz Wyszkowski, prezes Fundacji Instytut Rozwoju Pszczelarstwa. Podkreśla, że pszczoły, w odróżnieniu od os, nie są zainteresowane człowiekiem. Nie żądlą, nie lecą do człowieka i słodkich napojów lub potraw. Osy zaś, zwłaszcza na przełomie sierpnia i września, są najniebezpieczniejsze. To właśnie w tym czasie rozpadają się ich rodziny (w rodzinie os zostają tylko zapłodnione królowe), a bezrobotne osy, często upojone fermentującym sokiem owoców, zbliżają się do ludzi.

Na pytanie o to, czy miód miejski jest zanieczyszczony, odpowiada jednoznacznie, że zanieczyszczenie miasta nie ma znaczenia dla miodu. Co więcej, wskazuje na możliwość pozyskania miodów odmianowych, których trudno doszukiwać się na terenach wiejskich. W szczególności mowa o miodzie lipowym (dzięki lipom rosnącym wzdłuż ulicy Powstańców Śląskim) oraz miodzie klonowo-kasztanowym.

Decyzją zarządu teatru, miód z Pasieki Capitol nie będzie dostępny w sprzedaży. Ma on być wyłącznie przekazywany gościom w charakterze prezentu.

W pobliżu pasieki na dachu teatru jest jeszcze jedna pasieka miejska. Znajduje się na dachu Urzędu Wojewódzkiego. Opiekuje się nią Mirosław Majcherek z Koła Pszczelarzy Wrocław Krzyki.

Opracowano na podstawie:

Gazeta Wrocławska, Życie na wylotku: ule na Capitolu, http://www.gazetawroclawska.pl/wiadomosci/a/zycie-na-wylotku-ule-na-capitolu,12464522/, Data publikacji: 2017.09.08, Data odczytu:2 2017.09.14

Czytaj również:

Pierwsze miodobranie w Pasiece Capitol

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1517

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Miód z dziką różą

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym