Portal Pszczelarski

Zostań bartnikiem, ratuj pszczoły – edycja 2018

pszczelarstwo małopolskie Zostań bartnikiem ratuj pszczoły Olkusz pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Zainicjowana przez Starostę Olkuskiego Pawła Piasnego akcja: "Zostań bartnikiem, ratuj pszczoły" przybiera na sile. W tej edycji zorganizowano już szkolenie dla przyszłych pszczelarzy, a przed starostwem powiatowym pojawiło się pięć uli, w których niedługo zamieszkają pszczoły.

Proekologiczna inicjatywa zrodziła się w 2017 roku, a jej zainteresowanie przerosło oczekiwania władz powiatu olkuskiego. Zdaniem Starosty Pawła Piasny, akcja ta ma za zadanie zainteresować mieszkańców pszczelarstwem oraz wzbudzić w nich chęć do prowadzenia własnych pasiek. Władze oferują zainteresowanej grupie osób tak zwany pakiet startowy oraz niezbędne przeszkolenie, konieczne o rozpoczęcia działalności pszczelarskiej.

W ramach drugiej edycji akcji, początkujący pszczelarze wzięli udział w szkoleniu, jakie odbyło się 11 kwietnia 2018 r. w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Olkuszu. Niemal pięćdziesięciu pasjonatów miało okazję zdobyć potrzebną wiedze, jaką chętnie dzielili się przedstawiciele kół pszczelarskich z Olkusza i Wolbromia. Każdy z uczestników otrzymał dwa ule, dymiarki, rękawice, maski i książki. W najbliższym czasie zostaną im również przekazane rodziny pszczele. Jak twierdzi Paweł Piasny: "reszta zależy od nich".

Pierwsza edycja udowodniła jednak, że wśród mieszkańców powiatu olkuskiego jest ogromne zainteresowanie tego typu działalnością. Pośród komentarzy na facebookowym profilu starosty można znaleźć wiele dowodów na to, iż ubiegłoroczni uczestnicy akcji doskonale sobie radzą z nowym hobby. Wielu z nich systematycznie powiększa swoją pasiekę oraz stara się rozwijać własne umiejętności.

Ponadto, Starostwo Powiatowe podjęło w tym roku decyzję o stworzeniu własnej, niewielkiej pasieki. Pięć uli stanęło już pod budynkiem urzędu. Władze planują zasiedlić je w najbliższym czasie, i jeżeli tylko pszczoły nie będą stanowiły zagrożenia dla mieszkańców, pozostaną w tym miejscu na stałe.

Opracowano na podstawie:

Starostwo Powiatowe w Olkuszu, Zostań bartnikiem, ratuj pszczoły! Edycja 2018, http://www.sp.olkusz.pl/aktualnosci/ze-starostwa/zostan-bartnikiem-ratuj-pszczoly-edycja-2018/, Data publikacji: 2018.04.13, Data odczytu: 2018.04.27



Liczba wyświetleń artykułu: 1950

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017