Bakterie Lactobacillus wspierają pszczoły w magazynowaniu pokarmu
Naukowcy Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside zidentyfikowali trzy nowe bakterie, które mogą pomóc w zapobieganiu psucia się pyłków i nektarów w ulu. Badania przeprowadzono na dzikich pszczołach z okolic Teksasu.
Zespół naukowców wyizolował z dzikich pszczół i kwiatów, trzy wcześniej nieznane gatunki bakterii. Należą one do rodzaju Lactobacillus - ludzie wykorzystują ten rodzaj bakterii do konserwowania pożywienia, miedzy innymi nabiału. Okazuje się, że mogą one również odgrywać podobną rolę w zachowaniu nektaru i pyłku, które samice pszczół przechowują w swoich gniazdach jako pokarm dla swoich larw. Wyizolowane bakterie hamują wzrost grzybów w pyłkach. Grupa prowadzi obecnie badania w celu dalszego zbadania tej hipotezy.
Wyniki badań zostały opublikowane w International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. Uważa się, że te symbiotyczne bakterie żyjące w wnętrznościach pszczół wspomagają ich zdrowie, pomagając trawić pokarm i zwiększając ich odporność. W ramach badań, naukowcy zebrali dzikie pszczoły i kwiaty z dwóch miejsc w Teksasie i na kampusie Uniwersytetu.
Jak twierdzi koordynator badań, profesor Quinn McFrederick – zaskoczeniem dla naukowców był fakt, że nowoodkryte bakterie potrafią przetrwać zarówno na dzikich kwiatach, jak i na pszczołach.
Opracowano na podstawie:
University od California Today, Newly Identified Bacteria May Help Bees Nourish Their Young, https://ucrtoday.ucr.edu/52851, Data publikacji: 2018.04.13, Data odczytu: 2018.04.17
Liczba wyświetleń artykułu: 1793
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!