Portal Pszczelarski

Bakterie Lactobacillus wspierają pszczoły w magazynowaniu pokarmu

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA Lactobacillus pyłek kwiatowy miód

Naukowcy Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside zidentyfikowali trzy nowe bakterie, które mogą pomóc w zapobieganiu psucia się pyłków i nektarów w ulu. Badania przeprowadzono na dzikich pszczołach z okolic Teksasu.

Zespół naukowców wyizolował z dzikich pszczół i kwiatów, trzy wcześniej nieznane gatunki bakterii. Należą one do rodzaju Lactobacillus - ludzie wykorzystują ten rodzaj bakterii do konserwowania pożywienia, miedzy innymi nabiału. Okazuje się, że mogą one również odgrywać podobną rolę w zachowaniu nektaru i pyłku, które samice pszczół przechowują w swoich gniazdach jako pokarm dla swoich larw. Wyizolowane bakterie hamują wzrost grzybów w pyłkach. Grupa prowadzi obecnie badania w celu dalszego zbadania tej hipotezy.

Wyniki badań zostały opublikowane w International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. Uważa się, że te symbiotyczne bakterie żyjące w wnętrznościach pszczół wspomagają ich zdrowie, pomagając trawić pokarm i zwiększając ich odporność. W ramach badań, naukowcy zebrali dzikie pszczoły i kwiaty z dwóch miejsc w Teksasie i na kampusie Uniwersytetu.

Jak twierdzi koordynator badań, profesor Quinn McFrederick – zaskoczeniem dla naukowców był fakt, że nowoodkryte bakterie potrafią przetrwać zarówno na dzikich kwiatach, jak i na pszczołach.

Opracowano na podstawie:

University od California Today, Newly Identified Bacteria May Help Bees Nourish Their Young, https://ucrtoday.ucr.edu/52851, Data publikacji: 2018.04.13, Data odczytu: 2018.04.17



Liczba wyświetleń artykułu: 2218

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Klasyczna truskawka z miodem

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Banan w cieście

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem