Pszczoły na ramce
Naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego stworzyli specyfik przeznaczony do zwalczania grzybów, które powodują nosemozę u pszczół. Po dwóch latach dodatkowych badań, produkt trafi wreszcie na rynek.
Nosemozę wywołują grzyby, które atakują komórki nabłonka jelita środkowego. Skutkuje to niedożywieniem oraz osłabianiem pszczół. Są one w związku z tym bardziej podatne na inne choroby. Do tej pory pszczelarzom ciężko było walczyć z tą choroba, ponieważ – z uwagi na możliwość przenikania do miodu – od kilku lat zakazano stosowania antybiotyków na bazie fumagiliny, które hamowały rozwój choroby.
Zespół naukowców z trzech polskich uniwersytetów, w grudniu 2015 roku zgłosił do Urzędu Patentowego produkt, który - jak podaje portal w Gospodarce.pl - charakteryzuje się składem opartym o naturalne substancje roślinne oraz wyjątkową skutecznością w zwalczaniu grzybów z rodzaju nosema. Po dwóch latach dodatkowych badań i testów prowadzonych na kilkunastu rodzinach pszczelich w różnych porach roku, stwierdzono "wyjątkową skuteczność i brak działań niepożądanych".
Jak podała rzeczniczka Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej - Aneta Adamska, produkt zostanie wprowadzony na polski rynek przez firmę Biowet Puławy w 2018 roku.
Warto wspomnieć, iż poza omawianym specyfikiem, wynikiem współpracy między uniwersytetami jest również innowacyjny probiotyk dla pszczół. Naukowcy planują zaprezentować go na Międzynarodowych Targach Wynalazczości w Paryżu i również wprowadzić na rynek za pośrednictwem firmy Biowet Puławy.
Opracowano na podstawie:
wGospodarce.pl, Pszczoły mogą zapylać spokojnie, http://wgospodarce.pl/informacje/48454-pszczoly-moga-zapylac-spokojnie, Dat publikacji: 2018.04.10, Data odczytu: 2018.04.10
Czytaj również:
blondynekkrk
2018-04-18 19:50:18
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.