Portal Pszczelarski

Polscy naukowcy wprowadzają preparat wspomagający leczenie nosemozy

Pszczoły na ramce

lek dla pszczół suplement dla pszczół leczenie nosemozy fumagilina Nosema spp. Nosema apis Nosema ceranae nosemoza leczenie nosemozy Biowet Puławy

Naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego stworzyli specyfik przeznaczony do zwalczania grzybów, które powodują nosemozę u pszczół. Po dwóch latach dodatkowych badań, produkt trafi wreszcie na rynek. 

Nosemozę wywołują grzyby, które atakują komórki nabłonka jelita środkowego. Skutkuje to niedożywieniem oraz osłabianiem pszczół. Są one w związku z tym bardziej podatne na inne choroby. Do tej pory pszczelarzom ciężko było walczyć z tą choroba, ponieważ – z uwagi na możliwość przenikania do miodu – od kilku lat zakazano stosowania antybiotyków na bazie fumagiliny, które hamowały rozwój choroby.

Zespół naukowców z trzech polskich uniwersytetów, w grudniu 2015 roku zgłosił do Urzędu Patentowego produkt, który - jak podaje portal w Gospodarce.pl - charakteryzuje się składem opartym o naturalne substancje roślinne oraz wyjątkową skutecznością w zwalczaniu grzybów z rodzaju nosema. Po dwóch latach dodatkowych badań i testów prowadzonych na kilkunastu rodzinach pszczelich w różnych porach roku, stwierdzono "wyjątkową skuteczność i brak działań niepożądanych".

Jak podała rzeczniczka Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej - Aneta Adamska, produkt zostanie wprowadzony na polski rynek przez firmę Biowet Puławy w 2018 roku. 

Warto wspomnieć, iż poza omawianym specyfikiem, wynikiem współpracy między uniwersytetami jest również innowacyjny probiotyk dla pszczół. Naukowcy planują zaprezentować go na Międzynarodowych Targach Wynalazczości w Paryżu i również wprowadzić na rynek za pośrednictwem firmy Biowet Puławy.

Opracowano na podstawie:

wGospodarce.pl, Pszczoły mogą zapylać spokojnie, http://wgospodarce.pl/informacje/48454-pszczoly-moga-zapylac-spokojnie, Dat publikacji: 2018.04.10, Data odczytu: 2018.04.10

Czytaj również:

Nowe preparaty roślinne do leczenia nosemozy u pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 8148

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-18 19:50:18

Ciekawe, jaka będzie jego cena. Czy zabijająca grzyby, czy budżet pszczelarzy :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Puchowa owsianka na różanym mleku

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Ryż cytrynowy z miodem

Kurczak w różowej marynacie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych