Portal Pszczelarski

Tak powinno się promować ekologię. Akcja pszczelarska w Tomaszowie Lubelskim

Pszczoła murarka w locie

pszczelarstwo lubelskie akcja pszczelarska murarka ogrodowa hotel dla pszczół

Wspólna akcja firmy SVZ Tomaszów Lubelski, gminy Tomaszów Lubelski oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Podhorcach pomoże dzieciom zrozumieć znaczenie pszczół w środowisku. Do udziału zaangażowano okoliczne szkoły, bo świadomość ekologiczną należy budować od najmłodszych lat.

Do udziału w projekcie zaproszono szkoły działające na terenie gminy Tomaszowa Lubelskiego - zarówno te publiczne, jak i prywatne. W każdej z tych 11 szkół zostaną przeprowadzone wykłady edukacyjne: "Dlaczego owady zapylające są takie ważne?". W trakcie tych zajęć, uczniowie dowiedzą się między innymi o znaczeniu zapylaczy, o ich wpływie na rozwój owoców oraz poznają "przyjazną" pszczołę murarkę, która może być bezpiecznie hodowana nawet na balkonie.

Ponadto planowane jest stworzenie kilkudziesięciu domków dla owadów, a także zasianie przed szkołą roślin przyciągających owady zapylające, dzięki czemu może jeszcze w tym roku, uczniowie będą mogli sami obserwować pracę pszczół i innych owadów.

Opracowano na podstawie:

Kronika Tygodnia, Gm. Tomaszów Lubelski: te, co bzyczą i zapylają, http://www.kronikatygodnia.pl/wiadomosci/9493,gm-tomaszow-lubelski-te-co-bzycza-i-zapylaja, Data publikacji: 2018.04.06, Data odczytu: 2018.04.06



Liczba wyświetleń artykułu: 1575

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Sos malinowo-miodowy

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową