Portal Pszczelarski

Wspólna akcja uniwersytetu i fabryki Pszczółka na rzecz pszczół 2018

pszczelarstwo lubelskie hotel dla pszczół akcja pszczelarska murarka ogrodowa

Uniwersytet imienia Marii Curie-Skłodowskiej oraz lubelska fabryka cukierków "Pszczółka" po raz drugi ruszają z akcją promowania ochrony pszczół. W siedmiu szkołach województwa lubelskiego odbędą się spotkania prowadzone przez pracowników uniwersytetu. 

Jak informuje Kurier Lubelski, poprzednia akcja tego typu - zorganizowana przez te podmioty - spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów i ogólnym pozytywnym odbiorem. W związku z tym postanowiono rozszerzyć zasięg wydarzenia na całe województwo lubelskie. W ramach projektu w siedmiu szkołach na terenie gminy (zarówno podstawowych jak i średnich) odbędą się warsztaty edukacyjno-informacyjne dotyczące życia, pracy i znaczenia pszczół w środowisku naturalnym. Ponadto, planuje się, aby przed szkołami stanęły hotele dla pszczół, które zostaną zasiedlone przez murarkę ogrodową

Akcja cieszy się pozytywnym odbiorem wśród uczniów, nauczycieli i rodziców, ale warto podkreślić, że również pomysłodawcy nazywają swoją współpracę "modelową". Przedsiębiorstwo już od kilku lat czynnie wspiera uniwersytet w działalności sportowej, natomiast od 2017 roku przyczynia się też do szerzenia wśród uczniów wiedzy o owadach zapylających. 

Opracowano na podstawie:

Kurier Lubelski, Fabryka cukierków „Pszczółka” i UMCS ratują dziko żyjące pszczoły, http://www.kurierlubelski.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/a/fabryka-cukierkow-pszczolka-i-umcs-ratuja-dziko-zyjace-pszczoly,13069223/, Data publikacji: 2018.04.05, Data odczytu: 2018.04.05



Liczba wyświetleń artykułu: 2600

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych