Portal Pszczelarski

Wspólna akcja uniwersytetu i fabryki Pszczółka na rzecz pszczół 2018

pszczelarstwo lubelskie hotel dla pszczół akcja pszczelarska murarka ogrodowa

Uniwersytet imienia Marii Curie-Skłodowskiej oraz lubelska fabryka cukierków "Pszczółka" po raz drugi ruszają z akcją promowania ochrony pszczół. W siedmiu szkołach województwa lubelskiego odbędą się spotkania prowadzone przez pracowników uniwersytetu. 

Jak informuje Kurier Lubelski, poprzednia akcja tego typu - zorganizowana przez te podmioty - spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów i ogólnym pozytywnym odbiorem. W związku z tym postanowiono rozszerzyć zasięg wydarzenia na całe województwo lubelskie. W ramach projektu w siedmiu szkołach na terenie gminy (zarówno podstawowych jak i średnich) odbędą się warsztaty edukacyjno-informacyjne dotyczące życia, pracy i znaczenia pszczół w środowisku naturalnym. Ponadto, planuje się, aby przed szkołami stanęły hotele dla pszczół, które zostaną zasiedlone przez murarkę ogrodową

Akcja cieszy się pozytywnym odbiorem wśród uczniów, nauczycieli i rodziców, ale warto podkreślić, że również pomysłodawcy nazywają swoją współpracę "modelową". Przedsiębiorstwo już od kilku lat czynnie wspiera uniwersytet w działalności sportowej, natomiast od 2017 roku przyczynia się też do szerzenia wśród uczniów wiedzy o owadach zapylających. 

Opracowano na podstawie:

Kurier Lubelski, Fabryka cukierków „Pszczółka” i UMCS ratują dziko żyjące pszczoły, http://www.kurierlubelski.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/a/fabryka-cukierkow-pszczolka-i-umcs-ratuja-dziko-zyjace-pszczoly,13069223/, Data publikacji: 2018.04.05, Data odczytu: 2018.04.05



Liczba wyświetleń artykułu: 2274

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Marlenka - ciasto z miodem

Kaczka z pieczarkami i miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę