Portal Pszczelarski

Konferencja pszczelarska Pszczoła w mieście - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo w Polsce relacja z wydarzenia Bliżej Pszczół Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli Kacper Łaskarzewski Pszczele Oskary pasieka miejska pszczelarstwo miejskie

23 marca 2018 roku w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim odbyła się ogólnopolska konferencja "Pszczoła w mieście". Wydarzenie zostało połączone z finałowym etapem II ogólnopolskiego konkursu "Bliżej pszczół" organizowanym dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z całej Polski.

Fundacja Rozwoju KUL, Instytut Architektury Krajobrazu Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II oraz Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, po raz kolejny wspólnie zorganizowali konferencję "Pszczoła w mieście". Wstęp na to wydarzenie był bezpłatny, dzięki czemu, każdy zainteresowany mógł wysłuchać wykładów przygotowanych przez prelegentów.

Pośród szeregu wystąpień specjalistów, okazję do publicznego wykładu miał również, Kacper Łaskarzewski - laureat III miejsca I Ogólnopolskiego konkursu "Bliżej pszczół" w kategorii gimnazjalnej. Zebrani mieli okazję wysłuchać jego wystąpienia dotyczącego "Rajdu w obronie pszczół", w którym brał udział.

W przeddzień konferencji odbył się finał II edycji konkursu "Bliżej pszczół", w którym wzięło udział ponad 100 szkół z całej Polski. Celem tego konkursu była popularyzacja pszczelarstwa, roli pszczoły w środowisku naturalnym człowieka oraz niedocenianego znaczenia produktów pszczelich dla zdrowia. Po raz pierwszy laureaci konkursu otrzymali nie tylko nagrody rzeczowe, ale również Pszczele Oskary - statuetki zaprojektowane przez lubelskiego artystę Arkadiusza Szweda.

Katolicki Uniwersytet Lubelski od kilku lat aktywnie włącza się promocje ochrony owadów zapylających. W maju 2016 na dachu jednego z budynków uczelni powstała pierwsza w Lublinie pasieka miejska. Ponadto podczas konferencji promowano wysokiej jakości tradycyjne produkty regionalne, w tym również miody z okolicznych pasiek. 

Opracowano na podstawie:

Radio Centrum, Nie taka pszczoła straszna jak ją malują, http://centrum.fm/mieszkancy-lublina-mogli-dowiedziec-sie-wiecej-o-pszczelarstwie-to-dzieki-ogolnopolskiej-konferencji-pszczola-w-miescie/, Data publikacji: 2018.03.24, Data odczytu:2018.03.25

Czytaj również:

II Ogólnopolski Konkurs Bliżej Pszczół

Rozstrzygnięto pierwszy etap II Ogólnopolskiego Konkursu Bliżej Pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 1423

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Kapusta czerwona z porto

Chleb z szafranem i miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem