Portal Pszczelarski

Zjazd bartników w Maleńcu 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo świętokrzyskie relacja z wydarzenia Zjazd bartników w Maleńcu 2018

17 marca 2018 roku w Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu zorganizowano spotkanie osób zainteresowanych pszczelarstwem i bartnictwem. W zjeździe wzięło udział prawie 60 osób, które wysłuchały szeregu interesujących prelegentów. Organizatorzy planują również wydanie broszury zawierającej niektóre z wygłoszonych wykładów.

Mazowiecko-Świętokrzyskie Towarzystwo Ornitologiczne, Nadleśnictwo Ruda Maleniecka oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu przy współudziale Nadleśnictw Barycz, Stąporków i Suchedniów, wspólnymi siłami zorganizowali Zjazd Bartników. W spotkaniu wzięło udział prawie 60 osób, w tym pracownicy Lasów Państwowych, pszczelarze, bartnicy, naukowcy oraz sympatycy pszczelarstwa. 

W trakcie spotkania, zebrani mieli okazje wysłuchać interesujących wykładów dotyczących pszczelarstwa, jego wpływu na środowisko leśne oraz tradycji związanych z bartnictwem. Doktor habilitowany Andrzej Oleksa z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, przestawił bartnictwo jako sposób na ochronę zasobów genowych pszczoły miodnej Apis mellifera mellifera, a Szymon Jasiński – przedstawiciel Naukowego Koła Pszczelarzy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, wyjaśnił zebranym cykl rozwojowy Varroa destructor w kontekście naturalnej odporności pszczół na roztocza.

Zjazd był jednodniowy, jednakże chętni mieli możliwość wzięcia udziału w wycieczce do świętokrzyskich barci w dniu następnym, natomiast w przerwie między wykładami, uczestnicy mogli zwiedzić Zabytkowy Zakład Hutniczy w Maleńcu, w którym odbywało się to spotkanie.

Opracowano na podstawie: 

Radio Plus, W zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu odbył się Zjazd Bartników, https://radioplus.com.pl/region/bartnicy-w-malencu-29331, Data publikacji: 2018.03.19, Data odczytu: 2018.03.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1283

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak teriyaki z miodem