Portal Pszczelarski

XVI Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach

wydarzenie pszczelarskie targi pszczelarskie sierpień 2018 2018 Karczowiska XVI Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu Waldemar Badeński Paweł Chorbiński Małgorzata Bieńkowska Tomasz Łysoń

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu serdecznie zaprasza miłośników pszczelarstwa do Karczowisk Górnych (województwo warmińsko-mazurskie) na XVI Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności. Te odbędą się w dniach 4-5.08.2018 r.

Podczas targów będzie również można skorzystać z szerokiej oferty produktów pszczelich, tradycyjnej żywności oraz sprzętu pszczelarskiego. Wydarzenie uświetniać będzie litwińska Kapela Świętojańska i inni artyści.

Program wydarzenia pn. XVI Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach:

04.08.2018 r. (sobota)

10:00 - Uroczyste otwarcie targów

10:15 - Wystąpienie Waldemara Badeńskiego, Prezesa Regionalnego Związku Pszczelarzy w Elblągu oraz zaproszonych gości

10:30-18:00 - Rozpoczęcie biesiady dla pszczelarzy, w tym:
- wręczenie odznaczeń i wyróżnień,
- wystąpienie zaproszonych gości,
- Rozwiązanie konkursu "Pasieka na Medal",
- Turniej Kół Pszczelarskich, 
- Rozwiązanie III Konkursu Fotograficznego "Pasieka w obiektywie", 
- Pokaz artystyczny dzieci ze świetlicy środowiskowej w Karczowiskach Górnych,
- Koncert "Kapeli Świętojańskiej" z Wilna,
- Program artystyczny.

11:00 - prof. dr hab. Paweł Chorbiński - Niewyjaśnione przypadki nagłej śmierci rodzin pszczelich podczas zimowli

13:30 - prof. dr hab. Paweł Chorbiński - Produkty pszczele a zdrowie człowieka zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych

18:00 - Zakończenie pierwszego dnia targów

 

05.08.2018 r. (niedziela)

09:30 - Msza święta polowa 

10:30 - Otwarcie drugiego dnia targów oraz:
- III Ogólnopolski turniej gry w Pszczółki organizowany przez Stowarzyszenie Edukacyjne VAMOS
- Pokaz artystyczny dzieci ze świetlicy środowiskowej w Karczowiskach Górnych
- Prezentacja na scenie przenośnej wędzarni domowej: "Wędzenie z mięsa, ryb i miodu. Tradycja i nowoczesność"
- Program artystyczny

11:00 - Prof.dr hab. Małgorzata Bieńkowska - Pszczoła odporna na warrozę - marzenie pszczelarzy z całego świata

14:00 - Tomasz Łysoń - Pszczoły, pasja, biznes

17:00 - Oficjalne zakończenie targów

Czytaj również:

XV Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach

XIV Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach

XIII Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5530

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie