Grzane piwo z miodem i propolisem

Na zdjęciu grzane piwo z miodem i propolisem. Źródło zdjęcia: pad1.whstatic.com/images/thumb/c/c7/Make-Mulled-Beer-Step-1.jpg/670px-Make-Mulled-Beer-Step-1.jpg
Grzane piwo z miodem i propolisem
Na chłodne zimowe wieczory przyda się coś ciepłego na rozgrzanie. Idealnie smakuje i dodaje energii grzane piwo z miodem i propolisem.
Miód i propolis są dość częstym składnikiem produktów alkoholowych, między innymi piw i nalewek. Nie są stworzone do spożywania w dużych ilościach, najczęściej są bowiem wykorzystywane jako produkty lecznicze. Nalewki na propolisie to doskonały lek z domowej apteki. A połączenie miodu i propolisu to mieszanina o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Zarówno piwo z miodem, jak i z propolisem można kupić w sklepach. Niektóre browary, nie te produkujące na wielką skalę, ale te lokalne, oferują bowiem nowe, ciekawe smaki piwa. Piwo z miodem i propolisem ma grono wiernych konsumentów, gdyż wyjątkowo smakuje i ma doskonały, miodowy aromat. Grzańca z miodem i propolisem można jednak zrobić samodzielnie w domu. Potrzebujemy do tego jedynie ulubione piwo, kilka łyżek miodu, propolis oraz przyprawy do smaku, najlepiej goździki i cynamon, które wzmacniają właściwości rozgrzewające podgrzanego piwa.
Zarówno miód, jak i propolis doskonale rozpuszczają się w alkoholu, tworząc jednorodną mieszaninę pozbawioną grudek. Piwo należy podgrzać, ale nie do temperatury wrzenia, a następnie dodać miód, propolis i przyprawy. Napój podaje się bezpośrednio po przygotowaniu – już po pierwszych łykach można poczuć, jak ciepły napój rozlewa się po całym organizmie, rozgrzewając od wewnątrz. Grzaniec z miodem i propolisem nie tylko doskonale smakuje i rozgrzewa, ale też ma właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność. Warto więc pić go wtedy, gdy czujemy osłabienie lub łapie nas jesienno-zimowe przeziębienie.
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 5928
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2013-12-04 13:20:16
Lukasz_Baniak 2013-12-05 09:51:12
blondynekkrk 2013-12-06 11:33:13
emil 2013-12-08 22:18:41
blondynekkrk 2013-12-09 10:20:56
michal1972 2013-12-11 08:00:15
mati 2013-12-15 10:38:41
eryk16 2013-12-25 11:36:21
mlody_pszczelarz 2013-12-27 23:58:25
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













