Portal Pszczelarski

Zarzuty PSOR wobec raportu Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ws neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce Greenpeace neonikotynoidy Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Opublikowany 28 lutego 2018 r. raport Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, jeszcze przed jego faktyczną publikacją, budził wiele kontrowersji. Greenpeace podkreśla, że grupa trzech omawianych neonikotynoidów stanowi poważne zagrożenie dla zapylaczy, natomiast Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stoi na stanowisku, iż sam raport jest stworzony na podstawie niezatwierdzonych i niepraktycznych wytycznych.

Podstawą do stworzenia raportu były wytyczne z 2013 roku. Wytyczne te uznawane są przez wiele krajów członkowskich za niepraktyczne i całkowicie niemożliwe do spełnienia. Dokument w którym zawarte są te wytyczne w ciągu niemal pięciu lat od stworzenia nie został zatwierdzony. Większość państw członkowskich go nadal odrzuca. W związku z tym, zgodnie z opinią stowarzyszenia, dokument ten nie może być podstawą do dokonywania jakiekolwiek oceny naukowej.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przekonuje, iż zebrane w raporcie dane wykazały, że na zdrowie pszczół wpływa wiele czynników, takich jak na przykład obecność szkodników czy niezachowanie prawidłowych praktyk pszczelarskich, a co za tym idzie "nie ma aktualnie pilnej potrzeby wprowadzania dodatkowych regulacji stosowania rzeczonych trzech rodzajów neonikotynoidów".

W swoim oświadczeniu, będącym stanowiskiem w sprawie opublikowanego raportu, stowarzyszenie zwraca również uwagę na następstwa ewentualnego zakazu stosowania tych środków. Badania zrealizowane przez Wspólnotowe Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wykazały, że brak dostępu do neonikotynoidów powoduje zwiększoną ilość stosowanych oprysków oraz wykorzystywanie środków ochrony roślin starszego typu, które są o wiele bardziej szkodliwe.

Przypomnijmy, iż Komisja Europejska zaplanowała na 22 marca 2018 roku głosowanie w tej kwestii.

Opracowano na podstawie:

Agro Polska, PSOR ma uwagi do raportu na temat wpływu neonikotynoidów na pszczoły, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/psor-ma-uwagi-do-raportu-na-temat-wplywu-neonikotynoidow-na-pszczoly,4970.html, Data publikacji: 2018.03.02, Data odczytu: 2018.03.02

Czytaj również:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oceni neonikotynoidy



Liczba wyświetleń artykułu: 1340

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku