Portal Pszczelarski

Zarzuty PSOR wobec raportu Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ws neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce Greenpeace neonikotynoidy Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Opublikowany 28 lutego 2018 r. raport Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, jeszcze przed jego faktyczną publikacją, budził wiele kontrowersji. Greenpeace podkreśla, że grupa trzech omawianych neonikotynoidów stanowi poważne zagrożenie dla zapylaczy, natomiast Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stoi na stanowisku, iż sam raport jest stworzony na podstawie niezatwierdzonych i niepraktycznych wytycznych.

Podstawą do stworzenia raportu były wytyczne z 2013 roku. Wytyczne te uznawane są przez wiele krajów członkowskich za niepraktyczne i całkowicie niemożliwe do spełnienia. Dokument w którym zawarte są te wytyczne w ciągu niemal pięciu lat od stworzenia nie został zatwierdzony. Większość państw członkowskich go nadal odrzuca. W związku z tym, zgodnie z opinią stowarzyszenia, dokument ten nie może być podstawą do dokonywania jakiekolwiek oceny naukowej.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przekonuje, iż zebrane w raporcie dane wykazały, że na zdrowie pszczół wpływa wiele czynników, takich jak na przykład obecność szkodników czy niezachowanie prawidłowych praktyk pszczelarskich, a co za tym idzie "nie ma aktualnie pilnej potrzeby wprowadzania dodatkowych regulacji stosowania rzeczonych trzech rodzajów neonikotynoidów".

W swoim oświadczeniu, będącym stanowiskiem w sprawie opublikowanego raportu, stowarzyszenie zwraca również uwagę na następstwa ewentualnego zakazu stosowania tych środków. Badania zrealizowane przez Wspólnotowe Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wykazały, że brak dostępu do neonikotynoidów powoduje zwiększoną ilość stosowanych oprysków oraz wykorzystywanie środków ochrony roślin starszego typu, które są o wiele bardziej szkodliwe.

Przypomnijmy, iż Komisja Europejska zaplanowała na 22 marca 2018 roku głosowanie w tej kwestii.

Opracowano na podstawie:

Agro Polska, PSOR ma uwagi do raportu na temat wpływu neonikotynoidów na pszczoły, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/psor-ma-uwagi-do-raportu-na-temat-wplywu-neonikotynoidow-na-pszczoly,4970.html, Data publikacji: 2018.03.02, Data odczytu: 2018.03.02

Czytaj również:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oceni neonikotynoidy



Liczba wyświetleń artykułu: 1482

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Młody pszczelarz - dlaczego tak ciężko być pszczelarzem?

O czym pamiętać przy miodobraniu?

Przegorzan kulisty – roślina miododajna

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Bastani – perskie lody szafranowe