Czy pszczelarstwo jest innowacyjne?
Czy pszczelarstwo jest innowacyjne?
Omawiając pojęcie innowacji w kontekście pszczelarstwa trzeba brać pod uwagę specyfikę tej dziedziny produkcji. Trzeba bowiem pamiętać, że wiele prac i zadań opartych jest na wielowiekowej tradycji, a pracy samego pszczelarza nie są w stanie zastąpić nawet najlepsze i najnowocześniejsze maszyny.
Innowacyjność wiele osób niekoniecznie słusznie pojmuje jako nowoczesny sprzęt czy usprawnianie produkcji. Tymczasem w rzeczywistości pojęcie to jest o wiele szersze – obejmuje również tworzenie nowych planów i pomysłów, ich rozwój i wprowadzanie w życie, a następnie wdrażanie. Innowacje mogą dotyczyć technik produkcji, samych produktów, strategii firmy czy wykorzystywanych w niej urządzeń i narzędzi. Bez względu na formę innowacyjności, jej celem jest przyniesienie wymiernych korzyści, niekoniecznie pod postacią lepszych finansów.
Innowacyjne decyzje
Innowacyjność w gospodarce pasiecznej to sposób na ułatwienie produkcji, jej rozwój ilościowy i jakościowy, a także umiejętną promocję i sprzedaż miodu. W przypadku gospodarstwa pasiecznego nie można rozważać innowacyjności bez wzięcia pod uwagę specyficznych warunków. A są nimi, między innymi: zależność od warunków klimatycznych, odmienna specyfika od innych sektorów produkcji żywności, produkcja sezonowa, praca na żywym organizmie, jakim są przecież pszczoły, a także proces pracy, który kompletnie nie pokrywa się z procesem produkcji. Wszystkie decyzje, jakie podejmuje pszczelarz, a których celem jest usprawnienie produkcji czy zwiększenie sprzedaży miodu w pasiece, zasługują na miano innowacyjności.
Interdyscyplinarne podejście
Nowoczesne pszczelarstwo, szczególnie to zawodowe, związane ze sprzedażą produktów wytwarzanych w pasiece, wymaga od pszczelarza wielu umiejętności, których nie musieli posiadać jego przodkowie. A to dlatego, że pszczelarstwo jako dziedzina produkcji funkcjonuje w stale zmieniającej się rzeczywistości rynkowej. Zmieniają się przepisy prawa, zmienia się też rynek produktów. Aby nie zostać w tyle i sprostać wymaganiom współczesnego rynku, pszczelarzowi nie wystarczy jedynie wiedza na temat pszczół i umiejętności pozyskiwania miodu. Musi też mieć sporą wiedzę z dziedziny prawa, ekonomii, marketingu czy zarządzania. Bez tej wiedzy cały czas będzie tkwił na poziomie pasieki amatorskiej, której daleko do zawodowego pszczelarstwa.
Czynniki sprzyjające innowacyjności
Co sprzyja innowacyjności w gospodarstwie pasiecznym? Przede wszystkim szeroko pojęte umiejętności pszczelarza, obejmujące też planowanie długoterminowe i umiejętne przewidywanie sytuacji na kilka sezonów do przodu. Oczywiście, w przypadku pszczół nie jest to w stu procentach wykonalne. Kolejna kwestia to umiejętności techniczne, dzięki czemu pasieka zamienia się w zaawansowane technologicznie gospodarstwo, łączące w sobie tradycyjne pozyskiwanie miodu z maszynami i urządzeniami, które ułatwiają lub intensyfikują produkcję. Równie ważnym czynnikiem są umiejętności interpersonalne pszczelarza i jego talent do współpracy z ludźmi. Pasieka nie jest bowiem bytem samowystarczalnym ,wymaga współpracy z ludźmi w niej pracującymi, odbiorcami, sprzedawcami produktów i urządzeń pszczelarskich, a także z konsumentami. Tylko połączenie tych wszystkich czynników gwarantuje wysoki poziom produkcji i zyski, które dla zawodowego pszczelarza są równie ważne jak satysfakcja z pracy.
Opracowano na podstawie:
Lucyna Palicka, Innowacyjne gospodarstwo pasieczne, www.wodr.poznan.pl, 5.11.2014 r.
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 8112
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!