Portal Pszczelarski

Zdrowo jem, więcej wiem 2018 z udziałem Rafała Durzyńskiego

Pancake oblane miodem

pszczelarstwo mazowieckie Pasieka Paulinka Rafał Durzyński Zdrowo jem więcej wiem

Na początku lutego 2018 r. w Szkole Podstawowej w Giżycach zrealizowano zimowy etap ogólnopolskiego projektu "Zdrowo jem, więcej wiem". Dzieci ze szkoły podstawowej oraz przedszkolaki dowiedziały się tym razem wielu istotnych informacji na temat miodu i życia pszczół. 

Projekt "Zdrowo jem, więcej wiem" powstał w związku z coraz większym zagrożeniem nadwagą i otyłością dzieci w wieku szkolnym. Jego głównym celem jest wykształcenie u młodzieży podstaw zdrowego odżywiania oraz propagowanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu. Projekt Fundacji Banku Ochrony Środowiska został objęty Honorowym Patronatem Pierwszej Damy - Agaty Kornahauser-Dudy. Dzięki prowadzonym lekcjom i warsztatom dzieci mają okazję zrozumieć związek pomiędzy sposobem żywienia a rozwojem wielu chorób. Konkursowa forma programu zachęca nauczycieli biorących udział w projekcie do rzetelnej i ciekawej realizacji założeń programowych.

Szkoła Podstawowa w Giżycach zaprosiła do siebie pszczelarza, właściciela pasieki Paulinka - pana Rafała Durzyńskiego, który przedstawił dzieciom zdrowotne walory miodu, zaprezentował sposoby na jego wykorzystywanie oraz opowiedział o znaczeniu pszczół w przyrodzie. Ponadto pszczelarz pokazał zebranym cienkie plastry wosku pszczelego i przeprowadził krótkie warsztaty robienia świec. Dzieci miały możliwość zapoznania się ze sprzętem pszczelarskim oraz zrozumienia sposobu życia pszczół i ich hierarchii w ulu.

W ramach realizacji założeń programu "Zdrowo jem, wszystko wiem", dzieci nauczyły się, że cukier występuje pod różnymi postaciami, a jego najzdrowsza forma znajduje się w miodzie oraz owocach. Dodatkowo, Pan Rafał Durzński wytłumaczył uczniom, jak wiele cennych walorów zdrowotnych i smakowych posiada miód i jak ważne jest jego codzienne spożywanie. Dzięki zorganizowanym zajęciom uczniowie zrozumieli, jak ważne w codziennym zdrowym życiu są nasze wybory żywieniowe oraz zwrócenie uwagi nie tylko na smak miodu, ale i na jego pochodzenie.

Opracowano na podstawie:

e-Sochaczew.pl, Zdrowo jemy – prawdziwe miody prosto z pasieki, https://e-sochaczew.pl/n/zdrowo-jemy-prawdziwe/57036, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.20

Czytaj również:

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 1101

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Torcik naleśnikowy z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu