Portal Pszczelarski

Zdrowo jem, więcej wiem 2018 z udziałem Rafała Durzyńskiego

Pancake oblane miodem

pszczelarstwo mazowieckie Pasieka Paulinka Rafał Durzyński Zdrowo jem więcej wiem

Na początku lutego 2018 r. w Szkole Podstawowej w Giżycach zrealizowano zimowy etap ogólnopolskiego projektu "Zdrowo jem, więcej wiem". Dzieci ze szkoły podstawowej oraz przedszkolaki dowiedziały się tym razem wielu istotnych informacji na temat miodu i życia pszczół. 

Projekt "Zdrowo jem, więcej wiem" powstał w związku z coraz większym zagrożeniem nadwagą i otyłością dzieci w wieku szkolnym. Jego głównym celem jest wykształcenie u młodzieży podstaw zdrowego odżywiania oraz propagowanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu. Projekt Fundacji Banku Ochrony Środowiska został objęty Honorowym Patronatem Pierwszej Damy - Agaty Kornahauser-Dudy. Dzięki prowadzonym lekcjom i warsztatom dzieci mają okazję zrozumieć związek pomiędzy sposobem żywienia a rozwojem wielu chorób. Konkursowa forma programu zachęca nauczycieli biorących udział w projekcie do rzetelnej i ciekawej realizacji założeń programowych.

Szkoła Podstawowa w Giżycach zaprosiła do siebie pszczelarza, właściciela pasieki Paulinka - pana Rafała Durzyńskiego, który przedstawił dzieciom zdrowotne walory miodu, zaprezentował sposoby na jego wykorzystywanie oraz opowiedział o znaczeniu pszczół w przyrodzie. Ponadto pszczelarz pokazał zebranym cienkie plastry wosku pszczelego i przeprowadził krótkie warsztaty robienia świec. Dzieci miały możliwość zapoznania się ze sprzętem pszczelarskim oraz zrozumienia sposobu życia pszczół i ich hierarchii w ulu.

W ramach realizacji założeń programu "Zdrowo jem, wszystko wiem", dzieci nauczyły się, że cukier występuje pod różnymi postaciami, a jego najzdrowsza forma znajduje się w miodzie oraz owocach. Dodatkowo, Pan Rafał Durzński wytłumaczył uczniom, jak wiele cennych walorów zdrowotnych i smakowych posiada miód i jak ważne jest jego codzienne spożywanie. Dzięki zorganizowanym zajęciom uczniowie zrozumieli, jak ważne w codziennym zdrowym życiu są nasze wybory żywieniowe oraz zwrócenie uwagi nie tylko na smak miodu, ale i na jego pochodzenie.

Opracowano na podstawie:

e-Sochaczew.pl, Zdrowo jemy – prawdziwe miody prosto z pasieki, https://e-sochaczew.pl/n/zdrowo-jemy-prawdziwe/57036, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.20

Czytaj również:

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 1401

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II