Portal Pszczelarski

Możliwości finansowania działalności pszczelarskiej 2018 - relacja ze szkolenia

pszczelarstwo świętokrzyskie relacja z wydarzenia Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich

Podczas szkolenia "Możliwości finansowania działalności pszczelarskiej" Pani Magdalena Surmacz – Starszy Specjalista Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych przedstawiła dotychczasowe wyniki realizacji mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich". Reprezentantka Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przedstawiła również plany na najbliższy 2018 rok, natomiast przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaprezentował zgromadzonym nową aplikację do składania wniosków o przyznanie dopłat bezpośrednich. 

Szkolenie zorganizowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach, odbyło się 9 lutego 2018 roku i - jak informuje Polski Związek Pszczelarstwa - wzięło w nim udział 75 rolników i pszczelarzy. Podczas szkolenia uczestnicy wysłuchali między innymi kierownika biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który przybliżył zgromadzony sposób składania wniosków poprzez nową aplikację - eWniosek Plus. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa uruchomiła wersje demo tej aplikacji 12 lutego tego roku. Dzięki niej, będzie można zdalnie, w szybki sposób złożyć wniosek o przyznanie dopłat bezpośrednich. Na stronie Agencji udostępniono film instruktażowy i instrukcje użytkowania aplikacji.

Na zakończenie szkolenia Pani Magdalena Surmacz zdała relacje z dotychczasowej realizacji mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich", prowadzonego w oparciu o "Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2016/2017; 2017/2018; 2018/2019". Zgodnie ze słowami Pani Magdaleny Surmacz, w sezonie 2016/2017:

  • na działania w sektorze pszczelarstwa Polska otrzymała 5,924 miliona euro
  • do realizacji przyjęto 388 projektów na łączną kwotę 25 258 tysięcy złotych 
  • przyjęto 167 wniosków o refundację kosztów na łączną kwotę 13,6 miliona złotych.

Do 30 listopada 2017 roku można było składać projekty dotyczące sezonu 2017/2018 - złożono ich łącznie 406. Powołane komisje będą pracowały teraz nad weryfikacją wniosków, aby do 15 października 2018 dokonać wypłat należnych środków. Pani Magdalena Surmacz przypomniała również, że do 30 kwietnia 2018 roku odbędzie się nabór projektów na sezon 2018/2019 w ramach mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich."

Opracowano na podstawie:

Polski Związek Pszczelarski, Relacja ze szkolenia „Możliwości finansowania działalności pszczelarskiej”, http://www.zwiazekpszczelarski.pl/relacja-ze-szkolenia-mozliwosci-finansowania-dzialalnosci-pszczelarskiej, Data publikacji: 2018.02.19, Data odczytu: 2018.02.20

Czytaj również:

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys



Liczba wyświetleń artykułu: 1509

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2018-02-26 09:36:47

jeszcze nie podpisuja umów na ten rok a mowia o kasie ktora dostanie sie w X

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

O co chodzi w BeePower!?

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.