Portal Pszczelarski

Miód receptą na długowieczność? Tak twierdzi Julianna Gziut

Niedźwiadek ze słoikiem miodu.

pszczelarstwo lubelskie miód Julianna Gziut miód na długowieczność

Pani Julianna Gziut w tym roku świętuje 106 urodziny. Ma czwórkę dzieci, ośmioro wnuków i troje prawnuków. Jest aktualnie najstarszą mieszkanką Lublina. Jaki jest jej przepis na długowieczność? Ruch i dużo miodu przez całe życie.

Postać Pani Julianny Gziut prezentuje nam Kurier Lubelski. Ta wyjątkowa mieszkanka Lublina mieszka w nim od 1946 roku. Jest kobietą pełną życia, zawsze radosną i uśmiechniętą. Ta wyjątkowa kobieta podzieliła się z czytelnikami swoim przepisem na długowieczność.

Po pierwsze Pani Julianna jest niezwykle aktywną osobą. Codziennie rano urządza sobie spacery, a jeżeli nie ma odpowiedniej pogody, chodzi po prostu po domu. Jak sama mówi - bardzo żałuje, że nie jest w stanie już pomagać w ogrodzie. Bardzo to lubiła.

Poza aktywnością i codziennym ruchem, stałym elementem życia Pani Julianny był miód. Ojciec naszej bohaterki był pszczelarzem, a w jej rodzinnym domu przechowywane były bułeczki z miodem, które Pani Julianna wraz z rodzeństwem często podjadała. Nie jedną łyżeczkę, jako dziecko, połamała na skrystalizowanym miodzie, który starała się wyskrobać z dna słoika.

Do dnia dzisiejszego lublinianka uwielbia słodkości, ale podkreśla że smak miodu na zawsze pozostanie smakiem jej dzieciństwa.

Opracowano na podstawie:

Kurier Lubelski, Recepta na długowieczność Julianny Gziut. Najstarsza lublinianka świętuje 106. urodziny., http://www.kurierlubelski.pl/aktualnosci/a/recepta-na-dlugowiecznosc-julianny-gziut-najstarsza-lublinianka-swietuje-106-urodziny-zdjecia,12902463/, Data publikacji: 2018.02.02, Data odczytu: 2018.02.04

Czytaj również:

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 3101

Komentarze z forum pszczelarskiego

eryk16 2019-01-29 17:36:11

Trudno się nie zgodzić. Miód to chyba najstarszy antybiotyk świata.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu