Portal Pszczelarski

Odkryto nowy związek chemiczny, który może uratować pszczoły miodne od roztoczy Varroa

Pszczoły na słoneczniku.

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech Varroa destructor warroza

Niedawne badania przeprowadzone przez niemieckich naukowców z Uniwersytetu Hohenheim dają promyk nadziei. Zespół odkrył, że niewielka ilość chlorku litu wystarcza, by zabić roztocza Varroa bez szkody dla pszczół. – czytamy na portalu Futurism.

Odkrycie jest przełomowe, ponieważ roztocza Varroa stają się odporne na wcześniej skuteczne zabiegi chemiczne. W swoich badaniach, opublikowanych w czasopiśmie Scientific Reports, zespół wyjaśnia, że "nie zarejestrowano żadnych nowych aktywnych związków od ponad 25 lat", które skutecznie zabijają roztocza. Naukowcy najpierw przetestowali roztwór cukru, którym karmili pszczoły. Zespół zauważył jednak, że roztocza w grupie kontrolnej - leczonej roztworem, który nie miał być śmiertelny - również upadły. Dodatkowe badania doprowadziły do odkrycia, że chlorek litu, który był obecny w badanym roztworze cukru, był faktycznym winowajcą zgonu roztoczy. Zaledwie 25 milimoli związku chemicznego wystarczyło, aby usunąć 90 do 100 procent roztoczy Varroa w ciągu 24 do 72 godzin.

Chlorek litu można podawać przez karmienie, nie kumuluje się w wosku pszczelim, nie jest szkodliwy dla ssaków i jest stosunkowo niedrogi do nabycia. Oczywiście, potrzeba więcej badań, aby opracować sposób wprowadzenia związku w pełnowymiarowych koloniach, aby zapewnić wszystkim pszczołom wystarczającą ilość chlorku litu. Istnieje również kwestia prowadzenia badań na swobodnie latających koloniach w celu zbadania długoterminowych skutków chlorku litu u dorosłych pszczół i tego, czy związek wpłynie na ich miód. 

Naukowcy z University of Hohenheim szacują, że pszczoły dostarczają do produkcji żywności od 235 miliardów do 285 miliardów dolarów rocznie. Niekontrolowana inwazja warrozy spowodowałaby utratę kolonii pszczół na całym świecie oraz wzrost kosztów zarządzania nimi, usługami zapylania i produkcją plonów. Chociaż łagodzenie upadków pszczół jest trudnym zadaniem, ochrona ich przed zagrożeniem roztoczy Varroa jest znaczącym pierwszym krokiem ku temu.

Opracowano na podstawie:

Futurism, Accidental Discovery Could Wipe Out One of Bees’ Worst Enemies, https://futurism.com/accidental-discovery-wipe-out-bees-worst-enemies/, Data publikacji : 2018.01.19, Data odczytu:2018.01.21

Czytaj również:

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

 



Liczba wyświetleń artykułu: 10685

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2018-07-25 10:20:48

A NASI NAUKOWCY POWIELAJA STARA WIEDZE O WAROZIE, ZALECAJA NA ZGNILEC PALENIE A POZA AMATOREM KTORY ZACZAL STOSOWAC AMITRAZE NA VAROA NIC NIE WYMYSLILI TAKI CHOBINSKI ITP ZA CO BIORA KASE? ZA PIERD.. O SZOPENIE POWINNI GRANTY PRACE DR DOSTAWAC ZA COS CO SIE WYMYSLI A NIE OPISZE PSZCZOLY W BURSZTYNIE CZY PODZIAL WARROZY WG ETNIKI ŻAL I KAMIENI KUPA HU...AA



  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu