Portal Pszczelarski

Hodowla czarnej pszczoły kampinoskiej według Davida Lutz’a

Pszczoły na ramce.

pszczelarstwo w Polsce David Lutz Jakub Jaroński linia pszczół Kampinoska Stowarzyszenie Pszczelarstwa Naturalnego Wolne Pszczoły

David Lutz jest ostatnim hodowcą ciemnej pszczoły Apis mellifera mellifera linii Kampinoskiej. Hodowca wysyła swój materiał hodowlany w wiele zakątków świata, jednak nadal znany jest jedynie w wąskiej grupie pszczelarzy. Wywiad z nim przeprowadził Jakub Jaroński. Tę ciekawą rozmowę opublikowano na stronie Stowarzyszenia Pszczelarstwa Naturalnego "Wolne pszczoły".

Pan David opowiedział o początkach swojej pasji - o tym jak w dzieciństwie pomagał przy ulach, których w tamtym czasie w jego rodzinie było około 600. Sam zajął się pszczelarstwem w Polsce w 1992 roku. Jego pierwsze pszczoły żyły na balkonie, a pierwszy rój znalazł na drzewnie koło swojego bloku przy ulicy Inflandzkiej w Warszawie. Dopiero po jakimś czasie zaczęła się jego przygoda z hodowlą pszczoły Kampinoskiej. W tamtym czasie istniało około 2500 rodzin pszczelich tego gatunku, i aż 100 hodowców. W tym momencie Pan Dawid Lutz jest ostatnim z nich.

Rozmówca opowiedział też o tym, w jaki sposób udaje mu się utrzymać swoje rodziny w dobrej kondycji. Hodowla odbywa się tylko z matek, które przeżyły co najmniej trzy lata (zwykle mają one od 3 do 5 lat), a cały system selekcji na jakim opiera się hodowla Pana Davida stosowany był od lat jeszcze w Alzacji, gdzie mieszkał on za młodu. Matki Kampinoskie unasienniane są przede wszystkim sztucznie, ponieważ należy je chronić przez obcymi rasami. Każda z córek jest też badana morfometrycznie.

Pan David Lutz od 16 lat nie leczy swoich pszczół "medykamentami". Co prawda, podaje on naturalne preparaty, jednakże nie za bardzo chciał zdradzać swoje tajemnice w wywiadzie. W tej pasiece nie stosuje się również żadnych testów na higieniczność czy grooming, a zamiast probiotyków stosuje się serwatkę - po prostu, przeżywają tylko zdrowe pszczoły.

Hodowca ma aktualnie około 180 uli i wysyła swoje matki do Portugalii, Hiszpanii oraz do Francji.

Opracowano na podstawie: 

Stowarzyszenie Pszczelarstwa Naturalnego Wolne Pszczoły, Rozmowa z Panem Davidem Lutz’em o hodowli czarnej pszczoły Kampinoskiej., http://wolnepszczoly.org/rozmowa-z-panem-davidem-lutzem-o-hodowli-czarnej-pszczoly-kampinoskiej/#more-1618, Data publikacji: 2018.01.13, Data odczytu: 2018.01.15

Czytaj również:

Linia pszczół M: Kampinoska (MK)



Liczba wyświetleń artykułu: 7049

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2018-01-26 10:36:25

CZARNA PSZCZOŁA A NA ZDJECIU WŁOSKA LUB BUCKFAST TO WSTYD STRASZNY NIE MOZNA BYLO ZNALEZC ZDJECIA PSZCZOLY MELIFERA
PANIE AUTORZE HELLOL

eryk16 2018-01-26 19:36:08

Bikej, ale nigdzie nie jest podpisane, że jest to czarna pszczoła, tylko pszczoły na ramce :) To że jakieś zdjęcie jest dostępne w internecie nie od razu musi oznacza, że można je wykorzystać... Także zawsze bezpieczniej jest dać takie, jak nie ma nigdzie indziej innego dostępnego.

Salmon 2019-02-26 23:03:21

Autor tego artykułu nie zapoznał się z podstawą zagadnienia a jedynie wypowiedzi rzekomo jedynego pszczelarza posiadającego pszczołę Kampinoską .BZDURA !!
W taki razie ja jestem drugą osobą i kilkanaście innych pszczelarzy będących w programie ochrony pszczoły Kampinoskiej prowadzonej przez :
Pasieka Hodowlana KRIR jest spółką założoną przez Krajową Radę Izb Rolniczych będącą krajową reprezentacją samorządu rolniczego. Spółka została zawiązana w grudniu 2013 r. w celu utrzymania hodowli polskich ras zachowawczych pszczół.

Trochę więcej wysiłku drogi autorze tego artykułu zwłaszcza że powielasz nie prawdę .

Lukasz_Baniak 2019-03-05 07:01:14

Salmon, a mnie się wydaje, że nie do końca zrozumiałeś przesłanie. Autor posiłkował się informacjami opublikowanymi w serwisie wolnepszczoly.org (jest to nawet w przypisie). A tam cytuję jest takie zdanie: "We wrześniu 2017 roku miałem przyjemność w pięknych okolicznościach przyrody, czyli na terenie swojej pasieki z widokiem na latające pszczoły, porozmawiać z Panem Davidem Lutz’em. Pan David jest w tej chwili ostatnim hodowcą ciemnej pszczoły Apis mellifera mellifera linii Kampinoskiej."



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Tarta z brzoskwiniami i miodem