Portal Pszczelarski

Hodowla czarnej pszczoły kampinoskiej według Davida Lutz’a

Pszczoły na ramce.

pszczelarstwo w Polsce David Lutz Jakub Jaroński linia pszczół Kampinoska Stowarzyszenie Pszczelarstwa Naturalnego Wolne Pszczoły

David Lutz jest ostatnim hodowcą ciemnej pszczoły Apis mellifera mellifera linii Kampinoskiej. Hodowca wysyła swój materiał hodowlany w wiele zakątków świata, jednak nadal znany jest jedynie w wąskiej grupie pszczelarzy. Wywiad z nim przeprowadził Jakub Jaroński. Tę ciekawą rozmowę opublikowano na stronie Stowarzyszenia Pszczelarstwa Naturalnego "Wolne pszczoły".

Pan David opowiedział o początkach swojej pasji - o tym jak w dzieciństwie pomagał przy ulach, których w tamtym czasie w jego rodzinie było około 600. Sam zajął się pszczelarstwem w Polsce w 1992 roku. Jego pierwsze pszczoły żyły na balkonie, a pierwszy rój znalazł na drzewnie koło swojego bloku przy ulicy Inflandzkiej w Warszawie. Dopiero po jakimś czasie zaczęła się jego przygoda z hodowlą pszczoły Kampinoskiej. W tamtym czasie istniało około 2500 rodzin pszczelich tego gatunku, i aż 100 hodowców. W tym momencie Pan Dawid Lutz jest ostatnim z nich.

Rozmówca opowiedział też o tym, w jaki sposób udaje mu się utrzymać swoje rodziny w dobrej kondycji. Hodowla odbywa się tylko z matek, które przeżyły co najmniej trzy lata (zwykle mają one od 3 do 5 lat), a cały system selekcji na jakim opiera się hodowla Pana Davida stosowany był od lat jeszcze w Alzacji, gdzie mieszkał on za młodu. Matki Kampinoskie unasienniane są przede wszystkim sztucznie, ponieważ należy je chronić przez obcymi rasami. Każda z córek jest też badana morfometrycznie.

Pan David Lutz od 16 lat nie leczy swoich pszczół "medykamentami". Co prawda, podaje on naturalne preparaty, jednakże nie za bardzo chciał zdradzać swoje tajemnice w wywiadzie. W tej pasiece nie stosuje się również żadnych testów na higieniczność czy grooming, a zamiast probiotyków stosuje się serwatkę - po prostu, przeżywają tylko zdrowe pszczoły.

Hodowca ma aktualnie około 180 uli i wysyła swoje matki do Portugalii, Hiszpanii oraz do Francji.

Opracowano na podstawie: 

Stowarzyszenie Pszczelarstwa Naturalnego Wolne Pszczoły, Rozmowa z Panem Davidem Lutz’em o hodowli czarnej pszczoły Kampinoskiej., http://wolnepszczoly.org/rozmowa-z-panem-davidem-lutzem-o-hodowli-czarnej-pszczoly-kampinoskiej/#more-1618, Data publikacji: 2018.01.13, Data odczytu: 2018.01.15

Czytaj również:

Linia pszczół M: Kampinoska (MK)



Liczba wyświetleń artykułu: 7629

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2018-01-26 10:36:25

CZARNA PSZCZOŁA A NA ZDJECIU WŁOSKA LUB BUCKFAST TO WSTYD STRASZNY NIE MOZNA BYLO ZNALEZC ZDJECIA PSZCZOLY MELIFERA
PANIE AUTORZE HELLOL

eryk16 2018-01-26 19:36:08

Bikej, ale nigdzie nie jest podpisane, że jest to czarna pszczoła, tylko pszczoły na ramce :) To że jakieś zdjęcie jest dostępne w internecie nie od razu musi oznacza, że można je wykorzystać... Także zawsze bezpieczniej jest dać takie, jak nie ma nigdzie indziej innego dostępnego.

Salmon 2019-02-26 23:03:21

Autor tego artykułu nie zapoznał się z podstawą zagadnienia a jedynie wypowiedzi rzekomo jedynego pszczelarza posiadającego pszczołę Kampinoską .BZDURA !!
W taki razie ja jestem drugą osobą i kilkanaście innych pszczelarzy będących w programie ochrony pszczoły Kampinoskiej prowadzonej przez :
Pasieka Hodowlana KRIR jest spółką założoną przez Krajową Radę Izb Rolniczych będącą krajową reprezentacją samorządu rolniczego. Spółka została zawiązana w grudniu 2013 r. w celu utrzymania hodowli polskich ras zachowawczych pszczół.

Trochę więcej wysiłku drogi autorze tego artykułu zwłaszcza że powielasz nie prawdę .

Lukasz_Baniak 2019-03-05 07:01:14

Salmon, a mnie się wydaje, że nie do końca zrozumiałeś przesłanie. Autor posiłkował się informacjami opublikowanymi w serwisie wolnepszczoly.org (jest to nawet w przypisie). A tam cytuję jest takie zdanie: "We wrześniu 2017 roku miałem przyjemność w pięknych okolicznościach przyrody, czyli na terenie swojej pasieki z widokiem na latające pszczoły, porozmawiać z Panem Davidem Lutz’em. Pan David jest w tej chwili ostatnim hodowcą ciemnej pszczoły Apis mellifera mellifera linii Kampinoskiej."

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Serniczki z malinami i miodem

Klasyczna truskawka z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem