Portal Pszczelarski

Suplementy diety pochodzące z rosyjskich pasiek - przepisy Antoniny Shakshiny

Preparaty pszczelego pochodzenia.

pszczelarstwo w Rosji Antonina Shakshina nalewka z osypu pszczelego nalewka z barciaka większego nalewka z mola woskowego homogenat trutowy apiterapia

Podczas międzynarodowej konferencji w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, zatytułowanej "Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie" największym zainteresowaniem cieszył się wykład Antoniny Shakshiny na temat suplementów diety pochodzących z pasiek. Prelegentka poinformowała zebranych, iż w krajach byłego związku radzieckiego takie produkty są bardzo popularne.

Wśród słuchaczy największe zainteresowanie wzbudziły trzy produkty: nalewka "podmoru", nalewka z barciaka większego (mola woskowego) oraz homogenat trutowy. Pani Antonina poinformowała o szeregu właściwości zdrowotnych tych specyfików oraz podała receptury na podstawie których sama je wykonuje.

Nalewka z osypu pszczelego

Wykonanie:

Osyp pszczeli należy wysuszyć w temperaturze poniżej 45°C , rozdrobnić i zalać 40% wódką (szklanka rozdrobnionego osypu na 0,5 litra wódki). Po dwóch, trzech tygodniach nalewkę należy przefiltrować i przelać do ciemnych butelek.

Stosowanie:

2-3 razy dziennie, 20-30 kropli przed jedzeniem. 

Właściwości:

Leczenie miażdżycy naczyń krwionośnych, obniżenie poziomu cholesterolu, oczyszczanie jelit, działanie wzmacniające i uodparniające, stabilizowanie ciśnienia krwi, poprawa pracy wątroby.

Nalewka z barciaka większego

Wykonanie:

Larwy o wielkości powyżej 1,5 cm należy zalać 40% wódką, po 2-3 tygodniach przefiltrować i przelać do ciemnych butelek.

Stosowanie:

Dwa razy dziennie, 20-35 kropli rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody.

Właściwości:

Ogranicza zakrzepy, pomaga w leczeniu żylaków i obrzęków żył, poprawia mikrocyrkulacje krwi oraz zdolności obronne organizmu. Preparat ten zwiększa wytrzymałość organizmu, działa energetyzująco i stymulująco. Nalewka ma zastosowanie zarówno przy zapaleniu oskrzeli i płuc, przy astmie, w chorobach niedokrwiennych serca, chorobach narządów wewnętrznych, a nawet w ginekologii i andrologii.

Homogenat trutowy

Wykonanie:

10-12-dniowy czerw trutowy należy zmiksować z zeszłorocznym miodem, a następnie zamrozić w sterylnych opakowaniach.

Stosowanie:

3 łyżki dziennie. 

Właściwości:

Pomocny w leczeniu chorób wątroby, w zaburzeniach czynności seksualnych, w przekwitaniu. Terapia wpływa pozytywnie na apetyt i poprawę metabolizmu. Działa pozytywnie przy migrenie, przy wrzodach żołądka, zaparciach i biegunce, a nawet cukrzycy i dnie moczanowej. Z powodzeniem stosowany przy zabiegach kosmetycznych - wpływa na wygładzenie i zmiękczenie skóry.

Wszelkie wymienione preparaty dostępne są na rynku wschodnim (Ukraina i Rosja), jednakże z powodzeniem można wykonać je samemu. Warto jedynie pamiętać o sprawdzeniu występowania ewentualnej alergicznej reakcji organizmu.

Opracowano na podstawie:

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie, http://www.modr.mazowsze.pl/index.php/imprezy-i-konkursy/relacje-2017/2229-znaczenie-pszczoly-miodnej-w-produkcji-rolniczej-i-lesnictwie, Data publikacji: 2017.12.21, Data odczytu: 2018.01.15

Czytaj również:

Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie – relacja



Liczba wyświetleń artykułu: 16900

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-20 06:57:11

Czytałem o tych przepisach na tym forum. Jeden z użytkowników opisywał właśnie cudowne właściwości nalewki z barciaka. Temat bardzo ciekawy i po wielu latach zastanowienia uważam, że warty chociaż wypróbowania :)



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys