Suplementy diety pochodzące z rosyjskich pasiek - przepisy Antoniny Shakshiny
Podczas międzynarodowej konferencji w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, zatytułowanej "Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie" największym zainteresowaniem cieszył się wykład Antoniny Shakshiny na temat suplementów diety pochodzących z pasiek. Prelegentka poinformowała zebranych, iż w krajach byłego związku radzieckiego takie produkty są bardzo popularne.
Wśród słuchaczy największe zainteresowanie wzbudziły trzy produkty: nalewka "podmoru", nalewka z barciaka większego (mola woskowego) oraz homogenat trutowy. Pani Antonina poinformowała o szeregu właściwości zdrowotnych tych specyfików oraz podała receptury na podstawie których sama je wykonuje.
Nalewka z osypu pszczelego
Wykonanie:
Osyp pszczeli należy wysuszyć w temperaturze poniżej 45°C , rozdrobnić i zalać 40% wódką (szklanka rozdrobnionego osypu na 0,5 litra wódki). Po dwóch, trzech tygodniach nalewkę należy przefiltrować i przelać do ciemnych butelek.
Stosowanie:
2-3 razy dziennie, 20-30 kropli przed jedzeniem.
Właściwości:
Leczenie miażdżycy naczyń krwionośnych, obniżenie poziomu cholesterolu, oczyszczanie jelit, działanie wzmacniające i uodparniające, stabilizowanie ciśnienia krwi, poprawa pracy wątroby.
Nalewka z barciaka większego
Wykonanie:
Larwy o wielkości powyżej 1,5 cm należy zalać 40% wódką, po 2-3 tygodniach przefiltrować i przelać do ciemnych butelek.
Stosowanie:
Dwa razy dziennie, 20-35 kropli rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody.
Właściwości:
Ogranicza zakrzepy, pomaga w leczeniu żylaków i obrzęków żył, poprawia mikrocyrkulacje krwi oraz zdolności obronne organizmu. Preparat ten zwiększa wytrzymałość organizmu, działa energetyzująco i stymulująco. Nalewka ma zastosowanie zarówno przy zapaleniu oskrzeli i płuc, przy astmie, w chorobach niedokrwiennych serca, chorobach narządów wewnętrznych, a nawet w ginekologii i andrologii.
Homogenat trutowy
Wykonanie:
10-12-dniowy czerw trutowy należy zmiksować z zeszłorocznym miodem, a następnie zamrozić w sterylnych opakowaniach.
Stosowanie:
3 łyżki dziennie.
Właściwości:
Pomocny w leczeniu chorób wątroby, w zaburzeniach czynności seksualnych, w przekwitaniu. Terapia wpływa pozytywnie na apetyt i poprawę metabolizmu. Działa pozytywnie przy migrenie, przy wrzodach żołądka, zaparciach i biegunce, a nawet cukrzycy i dnie moczanowej. Z powodzeniem stosowany przy zabiegach kosmetycznych - wpływa na wygładzenie i zmiękczenie skóry.
Wszelkie wymienione preparaty dostępne są na rynku wschodnim (Ukraina i Rosja), jednakże z powodzeniem można wykonać je samemu. Warto jedynie pamiętać o sprawdzeniu występowania ewentualnej alergicznej reakcji organizmu.
Opracowano na podstawie:
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie, http://www.modr.mazowsze.pl/index.php/imprezy-i-konkursy/relacje-2017/2229-znaczenie-pszczoly-miodnej-w-produkcji-rolniczej-i-lesnictwie, Data publikacji: 2017.12.21, Data odczytu: 2018.01.15
Czytaj również:
Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie – relacja
Liczba wyświetleń artykułu: 17938
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2018-01-20 06:57:11