Portal Pszczelarski

Suplementy diety pochodzące z rosyjskich pasiek - przepisy Antoniny Shakshiny

Preparaty pszczelego pochodzenia.

pszczelarstwo w Rosji Antonina Shakshina nalewka z osypu pszczelego nalewka z barciaka większego nalewka z mola woskowego homogenat trutowy apiterapia

Podczas międzynarodowej konferencji w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, zatytułowanej "Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie" największym zainteresowaniem cieszył się wykład Antoniny Shakshiny na temat suplementów diety pochodzących z pasiek. Prelegentka poinformowała zebranych, iż w krajach byłego związku radzieckiego takie produkty są bardzo popularne.

Wśród słuchaczy największe zainteresowanie wzbudziły trzy produkty: nalewka "podmoru", nalewka z barciaka większego (mola woskowego) oraz homogenat trutowy. Pani Antonina poinformowała o szeregu właściwości zdrowotnych tych specyfików oraz podała receptury na podstawie których sama je wykonuje.

Nalewka z osypu pszczelego

Wykonanie:

Osyp pszczeli należy wysuszyć w temperaturze poniżej 45°C , rozdrobnić i zalać 40% wódką (szklanka rozdrobnionego osypu na 0,5 litra wódki). Po dwóch, trzech tygodniach nalewkę należy przefiltrować i przelać do ciemnych butelek.

Stosowanie:

2-3 razy dziennie, 20-30 kropli przed jedzeniem. 

Właściwości:

Leczenie miażdżycy naczyń krwionośnych, obniżenie poziomu cholesterolu, oczyszczanie jelit, działanie wzmacniające i uodparniające, stabilizowanie ciśnienia krwi, poprawa pracy wątroby.

Nalewka z barciaka większego

Wykonanie:

Larwy o wielkości powyżej 1,5 cm należy zalać 40% wódką, po 2-3 tygodniach przefiltrować i przelać do ciemnych butelek.

Stosowanie:

Dwa razy dziennie, 20-35 kropli rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody.

Właściwości:

Ogranicza zakrzepy, pomaga w leczeniu żylaków i obrzęków żył, poprawia mikrocyrkulacje krwi oraz zdolności obronne organizmu. Preparat ten zwiększa wytrzymałość organizmu, działa energetyzująco i stymulująco. Nalewka ma zastosowanie zarówno przy zapaleniu oskrzeli i płuc, przy astmie, w chorobach niedokrwiennych serca, chorobach narządów wewnętrznych, a nawet w ginekologii i andrologii.

Homogenat trutowy

Wykonanie:

10-12-dniowy czerw trutowy należy zmiksować z zeszłorocznym miodem, a następnie zamrozić w sterylnych opakowaniach.

Stosowanie:

3 łyżki dziennie. 

Właściwości:

Pomocny w leczeniu chorób wątroby, w zaburzeniach czynności seksualnych, w przekwitaniu. Terapia wpływa pozytywnie na apetyt i poprawę metabolizmu. Działa pozytywnie przy migrenie, przy wrzodach żołądka, zaparciach i biegunce, a nawet cukrzycy i dnie moczanowej. Z powodzeniem stosowany przy zabiegach kosmetycznych - wpływa na wygładzenie i zmiękczenie skóry.

Wszelkie wymienione preparaty dostępne są na rynku wschodnim (Ukraina i Rosja), jednakże z powodzeniem można wykonać je samemu. Warto jedynie pamiętać o sprawdzeniu występowania ewentualnej alergicznej reakcji organizmu.

Opracowano na podstawie:

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie, http://www.modr.mazowsze.pl/index.php/imprezy-i-konkursy/relacje-2017/2229-znaczenie-pszczoly-miodnej-w-produkcji-rolniczej-i-lesnictwie, Data publikacji: 2017.12.21, Data odczytu: 2018.01.15

Czytaj również:

Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie – relacja



Liczba wyświetleń artykułu: 17938

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-20 06:57:11

Czytałem o tych przepisach na tym forum. Jeden z użytkowników opisywał właśnie cudowne właściwości nalewki z barciaka. Temat bardzo ciekawy i po wielu latach zastanowienia uważam, że warty chociaż wypróbowania :)



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem