Portal Pszczelarski

Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie – relacja

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo w Rosji relacja z wydarzenia Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Antonina Shakhsina Olga Morozowa Michał Morelowski

W Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku, w dniu 8 grudnia 2017 roku odbyła się konferencja międzynarodowa, której głównym tematem było znaczenie pszczoły miodne w rolnictwie. W wydarzeniu wzięło udział 113 uczestników.

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie informuje o przebiegu i głównych tematach wykładów prezentowanych podczas konferencji. Konferencje rozpoczął Andrzej Pazura z Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, który mówił o istotnej roli pszczół w środowisku leśnym. W swojej prezentacji odniósł się on do historycznych tradycji polskiego bartnictwa.

Na konferencje zaproszono również Antoninę Shakhsine z gospodarstwa pasiecznego Smoleńsk-Rosja. Pani Antonina zajmuje się wraz z mężem pasieką liczącą 500 rodzin pszczelich, a ich głównym źródłem dochodu jest sprzedaż odkładów, matek i suplementów diety wytwarzanych z produktów pszczelich. Prelegentka mówiła o tworzeniu pakietów pszczelich w Rosji oraz o właściwościach i zastosowaniu produktów pochodzenia pszczelego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Słuchaczy ogromnie zainteresował podniesiony temat, ponieważ Pani Antonina przedstawiła produkty, które w Polsce są praktycznie nieznane wśród pszczelarzy.

Uczestnicy mieli również okazję - dzięki Pani Oldze Morozowej z Białorusi - zapoznać się z historią białoruskiej rodziny zajmującej się bartnictwem. Pani Olga pokazała film pod tytułem: "Bartnictwo na Białorusi: żywa historia". Ponadto bardzo interesujący wykład zaprezentował również mgr inż. Michał Morelowski z firmy ProBiotics Polska sp. z o.o. Omówił probiotyczne wyroby poprawiające kondycję rodzin pszczelich. 

Ponieważ konferencja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku już zapowiedział zorganizowanie konferencji międzynarodowej w przyszłym roku oraz wyjazdy studyjne na Białoruś.

Opracowano na podstawie: 

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie, http://www.modr.mazowsze.pl/index.php/imprezy-i-konkursy/relacje-2017/2229-znaczenie-pszczoly-miodnej-w-produkcji-rolniczej-i-lesnictwie, Data publikacji: 2017.12.21, Data odczytu: 2018.01.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1197

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu