Badania prof. Berenbaum wykazały, że niektóre pestycydy przyciągają pszczoły

Słonecznik na tle pola z facelią błękitną.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois w Urbana-Champaign wykazały, że pszczoły mające do wyboru zwykły syrop cukrowy, oraz syrop cukrowy zawierający fungicyd, wybierają zwykle ten drugi. Jest to niepokojące odkrycie, ponieważ jest to związek toksyczny. Wcześniejsze badania potwierdziły powiązanie między wykorzystaniem fungicydów a obecnością pasożytów u trzmieli.
Fungicydy, są to grzybobójcze środki stosowane na szeroką skalę w ochronie upraw. Służyć mogą również do dezynfekcji gleby oraz powierzchni magazynowych. Ludzie zakładają, że środki te wpływają jedynie na grzyby, ale - jak mówi prof. May Berenbaum, która kierowała nowymi badaniami – grzyby mają o wiele więcej wspólnego ze zwierzętami, a co za tym idzie, środki wpływające na procesy fizjologiczne u grzybów, mogą również potencjalnie wpływać na zwierzęta, w tym też na owady.
Niektórzy naukowcy dowodzili, że pszczoły mogą być mniej podatne na szkodliwe chemikalia, ponieważ są w stanie wykrywać potencjalne toksyczne środki w środowisku i ich unikać. Już w 2015 roku przeprowadzono badania, które pokazały, że europejskie pszczoły miodne i co najmniej jeden gatunek trzmieli w rzeczywistości preferują pokarm skażony pestycydami. Badania prof. May Roberta Berenbaum polegały na ustawieniu dwóch poideł. Jeden z nich zawierał syrop cukrowy z dodatkiem badanej substancji chemicznej. Żerujące pszczoły mogły swobodnie latać z jednego podajnika do drugiego wybierając odpowiadający im pożytek.
Badania wykazały, że pszczoły miodne wybierają kwercetynę we wszystkich podanych stężeniach, co akurat nie dziwi, gdyż jest to związek występujący naturalnie w nektarze i pyłku. Ku zaskoczeniu naukowców pszczoły preferowały również syrop cukrowy z dodatkiem glifosatu (do stężenia 10 części na miliard) oraz chlorotalonilu (0,5 i 50 części na miliard).
Nowe wyniki są niepokojące, szczególnie w świetle badań pokazujących, że ekspozycja na fungicydy zaburza zdolność pszczół miodnych do metabolizowania środków stosowanych przez pszczelarzy do zabijania pasożytniczych roztoczy warrozy, które atakują ich pszczoły.
"Dawka determinuje truciznę." - powiedziała prof. Berenbaum. "Jeśli twoja zdolność do metabolizowania trucizn jest zagrożona, wtedy dawka terapeutyczna może stać się toksyczną dawką. I wydaje się, że to się dzieje, gdy pszczoły miodne spotykają się z wieloma pestycydami jednocześnie.”
Opracowano na podstawie:
Illinois news bureau, Agricultural fungicide attracts honey bees, study finds, https://news.illinois.edu/view/6367/598033, Data publikacji: 2018.01.08, Data odczytu: 2018.01.09
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 1839
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Amerykańscy badacze odkryli związek przyczynowo-skutkowy wymierania owadów
Nie tylko człowiek, ale i temperatura Edyta Glebocki
Czy Varroa uodporniła się na amitraz? Niepokojące wyniki badań z USA
Katastrofa w USA Joanna Baran
Miliardy pszczół giną w tajemniczy sposób, a Trump zwalnia badaczy
Trumpowi nie przeszkadza ginięcie pszczół Edyta Glebocki
Czteroskrzydłowe sztuczne pszczoły mają zapylać drzewa owocowe. Są pierwsze efekty
Prace nad sztuczką pszczołą postępują Edyta Glebocki
Sieć amerykańskich restauracji wprowadza wegański miód MeliBio
Wegański miód w sieci restauracji Edyta Glebocki
Czy amerykańska szczepionka przeciw zgnilcowi amerykańskiemu jest skuteczna?
Wyniki badań są obiecujące Edyta Glebocki
Użądlenie pszczoły zaowocowało miłością do pszczół
Początek miłości do pszczół Magdalena Szatanik












