Portal Pszczelarski

Wnioski ze spotkania grupy Copa-Cogeca Miód w Brukseli 2017

Plaster miodu.

pszczelarstwo na świecie Copa-Cogeca Miód Zbigniew Kołtowski fałszowanie miodu produkty pszczele

20 listopada 2017 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej Copa-Cogeca "Miód". Na spotkaniu dyskutowano o sytuacji na rynku miodu, o problemach związanych z niską jakością wosku pszczelego, przedstawiono również wyniki kontroli mającej na celu sprawdzenie nieuczciwych praktyk sprzedaży miodu.

Copa-Cogeca to europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe, której celem jest reprezentowanie interesów rolników w Unii Europejskiej. W posiedzeniu, jakie odbyło się 20 listopada uczestniczył Wiceprezydent Polskiego Związku Pszczelarzy Prof. Zbigniew Kołtowski. 

Podczas spotkania poruszono wiele tematów. Rozmawiano między innymi o alkaloidach w miodzie - Niemcy nadal nalegają na wprowadzenie ich norm w całej Unii Europejskiej, niestety niosłoby to za sobą konieczność przeprowadzania kosztownych badań i analiz, a to z kolei mogłoby sparaliżować rynek miodu w innych krajach. Ponadto przedstawiciele poszczególnych krajów przedstawili aktualną sytuację rodzimego rynku pszczelego.

Szeroko komentowanym problemem była również kwestia fałszowania miodu syropem oraz niska jakość wosku pszczelego, którego analiza wykazała dodatek parafiny i stearyny. Wszyscy zebrani zgodnie stwierdzili, że z takimi praktykami należy walczyć.

Kolejnego dnia, na posiedzeniu grupy dialogu obywatelskiego do spraw produkcji zwierzęcej - sekcji pszczelarstwa zaprezentowano nowe metody badania autentyczności miodu. Innowacyjna metoda pozwala na dokładniejsze wykrywanie zafałszowań miodu. Zapowiedziano, że 11 stycznia 2018 roku odbędą się warsztaty międzylaboratoryjne w tym temacie.

Po dwóch dniach posiedzeń, na zakończenie obrad przedstawiono propozycje zmian w wytycznych określonych przez Światową Organizację Zdrowia w temacie konsumpcji cukru. Wnioskowano o wykreślenie miodu z listy produktów zastrzeżonych. Wspólnie stwierdzono, że miód jest co prawda produktem naturalnym, ale w nadmiarze również może być przyczyną otyłości społeczeństwa, dlatego konieczne są dokładniejsze badania w tym zakresie.

Opracowano na podstawie:

Polski Związek Pszczelarski, W Brukseli o pszczelarstwie, http://zwiazek-pszczelarski.pl/w-brukseli-o-pszczelarstwie/, Data odczytu: 2017.12.30

Czytaj również:

Grupa Copa-Cogeca popiera postulaty Europosłów w sprawie pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 1934

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową