Portal Pszczelarski

Miód klonowy

Słoik miodu klonowego.

miód klonowy właściwości miodu klonowego

Miód klonowy należy do grupy mniej popularnych miodów, choć nie oznacza to, że jest to miód bez wyjątkowych właściwości. Wręcz przeciwnie, miód klonowy jest bardzo zdrowy i smaczny. Jest miodem szczególnie lubianym przez dzieci. Dlaczego? O tym poniżej.

W jaki sposób powstaje miód klonowy?

Miód klonowy powstaje z nektaru kwiatów klonu. W związku z tym, że polska norma nie przewiduje odmiany miodu klonowego, taki miód można nazywać wyłącznie potocznie. W aktualnie obowiązującej nomenklaturze* miód z przewagą pyłków klonu zostanie zakwalifikowany jako miód nektarowy wielokwiatowy.

Cechy charakterystyczne miodu klonowego

Miód klonowy charaktertyzuje się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz potasu i żelaza. Z uwagi na dużą zawartość fruktozy, ma lekko karmelowy smak.

Właściwości miodu klonowego

Miód klonowy działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew.

 

* Na dzień 2017.12.27.

 

Czytaj również:

Klon tatarski - roślina miododajna

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11376

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-31 19:08:36

Jeszcze nie miałem okazji spróbować, ale wszystko przede mną!



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu