Miód klonowy
Miód klonowy należy do grupy mniej popularnych miodów, choć nie oznacza to, że jest to miód bez wyjątkowych właściwości. Wręcz przeciwnie, miód klonowy jest bardzo zdrowy i smaczny. Jest miodem szczególnie lubianym przez dzieci. Dlaczego? O tym poniżej.
W jaki sposób powstaje miód klonowy?
Miód klonowy powstaje z nektaru kwiatów klonu. W związku z tym, że polska norma nie przewiduje odmiany miodu klonowego, taki miód można nazywać wyłącznie potocznie. W aktualnie obowiązującej nomenklaturze* miód z przewagą pyłków klonu zostanie zakwalifikowany jako miód nektarowy wielokwiatowy.
Cechy charakterystyczne miodu klonowego
Miód klonowy charaktertyzuje się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz potasu i żelaza. Z uwagi na dużą zawartość fruktozy, ma lekko karmelowy smak.
Właściwości miodu klonowego
Miód klonowy działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew.
* Na dzień 2017.12.27.
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 11378
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2018-01-31 19:08:36