Portal Pszczelarski

Miód klonowy

Słoik miodu klonowego.

miód klonowy właściwości miodu klonowego

Miód klonowy należy do grupy mniej popularnych miodów, choć nie oznacza to, że jest to miód bez wyjątkowych właściwości. Wręcz przeciwnie, miód klonowy jest bardzo zdrowy i smaczny. Jest miodem szczególnie lubianym przez dzieci. Dlaczego? O tym poniżej.

W jaki sposób powstaje miód klonowy?

Miód klonowy powstaje z nektaru kwiatów klonu. W związku z tym, że polska norma nie przewiduje odmiany miodu klonowego, taki miód można nazywać wyłącznie potocznie. W aktualnie obowiązującej nomenklaturze* miód z przewagą pyłków klonu zostanie zakwalifikowany jako miód nektarowy wielokwiatowy.

Cechy charakterystyczne miodu klonowego

Miód klonowy charaktertyzuje się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz potasu i żelaza. Z uwagi na dużą zawartość fruktozy, ma lekko karmelowy smak.

Właściwości miodu klonowego

Miód klonowy działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew.

 

* Na dzień 2017.12.27.

 

Czytaj również:

Klon tatarski - roślina miododajna

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11661

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-31 19:08:36

Jeszcze nie miałem okazji spróbować, ale wszystko przede mną!



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?