Miód klonowy

Słoik miodu klonowego.
Miód klonowy należy do grupy mniej popularnych miodów, choć nie oznacza to, że jest to miód bez wyjątkowych właściwości. Wręcz przeciwnie, miód klonowy jest bardzo zdrowy i smaczny. Jest miodem szczególnie lubianym przez dzieci. Dlaczego? O tym poniżej.
W jaki sposób powstaje miód klonowy?
Miód klonowy powstaje z nektaru kwiatów klonu. W związku z tym, że polska norma nie przewiduje odmiany miodu klonowego, taki miód można nazywać wyłącznie potocznie. W aktualnie obowiązującej nomenklaturze* miód z przewagą pyłków klonu zostanie zakwalifikowany jako miód nektarowy wielokwiatowy.
Cechy charakterystyczne miodu klonowego
Miód klonowy charaktertyzuje się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz potasu i żelaza. Z uwagi na dużą zawartość fruktozy, ma lekko karmelowy smak.
Właściwości miodu klonowego
Miód klonowy działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew.
* Na dzień 2017.12.27.
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 11661
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2018-01-31 19:08:36