Portal Pszczelarski

Miód klonowy

Słoik miodu klonowego.

miód klonowy właściwości miodu klonowego

Miód klonowy należy do grupy mniej popularnych miodów, choć nie oznacza to, że jest to miód bez wyjątkowych właściwości. Wręcz przeciwnie, miód klonowy jest bardzo zdrowy i smaczny. Jest miodem szczególnie lubianym przez dzieci. Dlaczego? O tym poniżej.

W jaki sposób powstaje miód klonowy?

Miód klonowy powstaje z nektaru kwiatów klonu. W związku z tym, że polska norma nie przewiduje odmiany miodu klonowego, taki miód można nazywać wyłącznie potocznie. W aktualnie obowiązującej nomenklaturze* miód z przewagą pyłków klonu zostanie zakwalifikowany jako miód nektarowy wielokwiatowy.

Cechy charakterystyczne miodu klonowego

Miód klonowy charaktertyzuje się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz potasu i żelaza. Z uwagi na dużą zawartość fruktozy, ma lekko karmelowy smak.

Właściwości miodu klonowego

Miód klonowy działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew.

 

* Na dzień 2017.12.27.

 

Czytaj również:

Klon tatarski - roślina miododajna

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10945

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-31 19:08:36

Jeszcze nie miałem okazji spróbować, ale wszystko przede mną!



  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll