Portal Pszczelarski

Na rok odroczono decyzje w sprawie całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy neonikotynoidy w miodzie

W połowie grudnia 2017 r. Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz pracował nad ewentualnym wprowadzeniem całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów w rolnictwie. Ustalono, że konieczne jest udowodnienie wpływu tych pestycydów na układ hormonalny zwierząt. 

W 2013 roku Unia Europejska ograniczyła stosowanie neonikotynoidów na wiosnę i w okresie kwitnienia upraw, niestety ograniczenia te były jedynie tymczasowe, a rolnicy i producenci środków ochrony roślin w niektórych państwach Unii Europejskiej otrzymały zgodę na obejście tych przepisów.

Przeprowadzone w tym roku, jak do tej pory największe badania, dotyczące wpływu neonikotynoidów na pszczoły, obejmujące tereny Wielkiej Brytanii, Niemczech i na Węgrzech wykazały zmniejszenie szansy pszczół na przetrwanie zimy w ulach. U trzmieli zmalała liczba królowych. Niestety badania te zostały podważone przez niektórych producentów środków ochrony roślin. 

Według Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz - do wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów konieczne jest jednoznaczne potwierdzenie ich wpływu na układ hormonalny zwierząt i ludzi. Bez szczegółowych badań w tym zakresie, wprowadzenie zakazu byłoby nieuzasadnione.

Rolnicy podnoszą, że zakaz stosowania neonikotynoidów wymusza stosowanie większej ilości chemicznych zabiegów ochrony roślin, co zwiększa koszty produkcji. Brak jest bowiem skutecznie działających środków alternatywnych. Warto jednak zaznaczyć, iż mimo ograniczeń jakie aktualnie obowiązują, skala zanieczyszczeń miodu nadal jest porażająco wysoka. Tegoroczne badania opublikowane w magazynie Science wykazały obecność pozostałości środków ochrony roślin w 79% próbkach miodu z całej Europy. 

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Status quo neonikotynoidów, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/status-quo-neonikotenoidow,75565.html, Data publikacji: 2017.12.15, Data odczytu: 2017.12.20

Czytaj również:

Pestycydy w 75% próbek miodów z całego świata



Liczba wyświetleń artykułu: 1212

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Tofu smażone w ziołach z miodem