Portal Pszczelarski

Na rok odroczono decyzje w sprawie całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy neonikotynoidy w miodzie

W połowie grudnia 2017 r. Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz pracował nad ewentualnym wprowadzeniem całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów w rolnictwie. Ustalono, że konieczne jest udowodnienie wpływu tych pestycydów na układ hormonalny zwierząt. 

W 2013 roku Unia Europejska ograniczyła stosowanie neonikotynoidów na wiosnę i w okresie kwitnienia upraw, niestety ograniczenia te były jedynie tymczasowe, a rolnicy i producenci środków ochrony roślin w niektórych państwach Unii Europejskiej otrzymały zgodę na obejście tych przepisów.

Przeprowadzone w tym roku, jak do tej pory największe badania, dotyczące wpływu neonikotynoidów na pszczoły, obejmujące tereny Wielkiej Brytanii, Niemczech i na Węgrzech wykazały zmniejszenie szansy pszczół na przetrwanie zimy w ulach. U trzmieli zmalała liczba królowych. Niestety badania te zostały podważone przez niektórych producentów środków ochrony roślin. 

Według Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz - do wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów konieczne jest jednoznaczne potwierdzenie ich wpływu na układ hormonalny zwierząt i ludzi. Bez szczegółowych badań w tym zakresie, wprowadzenie zakazu byłoby nieuzasadnione.

Rolnicy podnoszą, że zakaz stosowania neonikotynoidów wymusza stosowanie większej ilości chemicznych zabiegów ochrony roślin, co zwiększa koszty produkcji. Brak jest bowiem skutecznie działających środków alternatywnych. Warto jednak zaznaczyć, iż mimo ograniczeń jakie aktualnie obowiązują, skala zanieczyszczeń miodu nadal jest porażająco wysoka. Tegoroczne badania opublikowane w magazynie Science wykazały obecność pozostałości środków ochrony roślin w 79% próbkach miodu z całej Europy. 

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Status quo neonikotynoidów, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/status-quo-neonikotenoidow,75565.html, Data publikacji: 2017.12.15, Data odczytu: 2017.12.20

Czytaj również:

Pestycydy w 75% próbek miodów z całego świata



Liczba wyświetleń artykułu: 1403

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Chałka z szafranem i miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią