Portal Pszczelarski

Miód Manuka wśród produktów spożywczych dla bogaczy

pszczelarstwo w Polsce cena miodu miód manuka cena miodu manuka właściwości miodu manuka

Jak donosi finansowy dział Wirtualnej Polski, Polacy coraz bardziej nerwowo patrzą na rosnące ceny żywności tuż przed świętami. Bardzo drogie masło czy jajka w rozmiarze M w cenie powyżej 60 groszy za sztukę dla większości z nas oznaczaja drogie święta. Czy to samo tyczy się chociażby produktów pszczelich, w tym najpopularniejszego - miodu? 

Tegoroczne zbiory miodu nie należą do udanych. W wielu regionach Polski dało się słyszeć, że 2017 rok nie należy do najlepszych, choć początek był obiecujący. W konsekwencji ceny miodu i innych produktów pszczelich są wyższe o kilka procent niż w latach ubiegłych.

Jest jednak pewien miód, który stale trzyma wysoką cenę. To miód Manuka. Cena miodu Manuka waha się w granicach 890 zł za kilogramowy słoik. To praktycznie 1/3 pensji przeciętnego Polaka i ok. 13 razy więcej niż cena najdroższego miodu w Polsce - miodu wrzosowego.

Co sprawia, że jest to jeden z najdroższych produktów spożywczych dostępnych w Polsce? Z informacji krążących w sieci wynika, że jest to miód produkowany przez pszczoły z nektaru zebranego z krzewów manuka (Leptospermum scoparium), występujących w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Ograniczona ilość pożytku dla pszczół oraz wyjątkowe właściwości lecznicze w odniesieniu do przewlekłych chorób skóry to główne determinanty ceny tego rodzaju miodu.

Wiele osób podważa cudowne właściwości miodu manuka przytaczając argument, iż nie ma możliwości aby tak unikalny produkt był tak szeroko dostępny na całym świecie. Wskazują duże prawdopodobieństwo fałszowania miodu oraz podkreślają mniejszą zawartość methylglyoxalu (MGO) niż w przypadku rodzimych, polskich miodu.

Jak jest naprawdę? Czy warto kupić miód manuka dla siebie lub na prezent dla bliskiej osoby? Czy potencjalne właściwości miodu lecznicze manuka równoważą jego cenę? 

Opracowano na podstawie:

Finanse wp.pl, Miód za 440 zł i ocet za 35 tys. zł. Ile kosztuje luksus w polskich sklepach?, https://finanse.wp.pl/miod-za-440-zl-i-ocet-za-35-tys-zl-ile-kosztuje-luksus-w-polskich-sklepach-6189096592172673g, Data publikacji: 2017.11.19, Data odczytu: 2017.11.20

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2621

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-11-21 14:20:52

Jak dla mnie to miód manuka to marketingowy wymysł i zgadzam się z tym, że nie ma możliwości aby nie był podrabiany skoro nektar pochodzi z krzewu, który występuje tylko w tym regionie świata...

oro54 2017-11-21 21:02:56

Dla myślących.
„Miód Manuka produkowany jest w niewielkich ilościach, ponieważ kwiaty manuki kwitną jedynie 6 tygodni w roku, co pozostawia pszczołom niewiele czasu na jego wyprodukowanie. Ponadto wymaga on specjalnych uli (kosztujących 7000 euro, czyli około 23 000 zł za jeden!), co tłumaczy wysoką cenę produktu.

Tekst pochodzi ze strony https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/warto-kupic-miod-manuka-jesli-tylko-mozesz-sobie-na-pozwolic © Poczta Zdrowia sp. z o.o. „
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak jeden czy dwa regiony Nowej Zelandii, w których występuje ów mirtowaty krzew herbaciany w sumie niedużego kraju jest w stanie zapewnić takie ilości tego miodu, aby zaspokoić popyt Stanów Zjednoczonych, Kanady, krajów Unii Europejskiej w tym Polski. Wszystkie te oferowane miody posiadają oczywiście certyfikaty autentyczności.
„ Obecnie produkty na bazie miodu Manuka obejmują nie tylko lecznicze miody, ale także całą gamę kosmetyków pielęgnacyjnych, stworzonych z myślą o pięknej, młodej, zadbanej i zdrowej skórze”.
Życzę smacznego i dużo zdrowia.



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.