Portal Pszczelarski

Miód Manuka wśród produktów spożywczych dla bogaczy

pszczelarstwo w Polsce cena miodu miód manuka cena miodu manuka właściwości miodu manuka

Jak donosi finansowy dział Wirtualnej Polski, Polacy coraz bardziej nerwowo patrzą na rosnące ceny żywności tuż przed świętami. Bardzo drogie masło czy jajka w rozmiarze M w cenie powyżej 60 groszy za sztukę dla większości z nas oznaczaja drogie święta. Czy to samo tyczy się chociażby produktów pszczelich, w tym najpopularniejszego - miodu? 

Tegoroczne zbiory miodu nie należą do udanych. W wielu regionach Polski dało się słyszeć, że 2017 rok nie należy do najlepszych, choć początek był obiecujący. W konsekwencji ceny miodu i innych produktów pszczelich są wyższe o kilka procent niż w latach ubiegłych.

Jest jednak pewien miód, który stale trzyma wysoką cenę. To miód Manuka. Cena miodu Manuka waha się w granicach 890 zł za kilogramowy słoik. To praktycznie 1/3 pensji przeciętnego Polaka i ok. 13 razy więcej niż cena najdroższego miodu w Polsce - miodu wrzosowego.

Co sprawia, że jest to jeden z najdroższych produktów spożywczych dostępnych w Polsce? Z informacji krążących w sieci wynika, że jest to miód produkowany przez pszczoły z nektaru zebranego z krzewów manuka (Leptospermum scoparium), występujących w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Ograniczona ilość pożytku dla pszczół oraz wyjątkowe właściwości lecznicze w odniesieniu do przewlekłych chorób skóry to główne determinanty ceny tego rodzaju miodu.

Wiele osób podważa cudowne właściwości miodu manuka przytaczając argument, iż nie ma możliwości aby tak unikalny produkt był tak szeroko dostępny na całym świecie. Wskazują duże prawdopodobieństwo fałszowania miodu oraz podkreślają mniejszą zawartość methylglyoxalu (MGO) niż w przypadku rodzimych, polskich miodu.

Jak jest naprawdę? Czy warto kupić miód manuka dla siebie lub na prezent dla bliskiej osoby? Czy potencjalne właściwości miodu lecznicze manuka równoważą jego cenę? 

Opracowano na podstawie:

Finanse wp.pl, Miód za 440 zł i ocet za 35 tys. zł. Ile kosztuje luksus w polskich sklepach?, https://finanse.wp.pl/miod-za-440-zl-i-ocet-za-35-tys-zl-ile-kosztuje-luksus-w-polskich-sklepach-6189096592172673g, Data publikacji: 2017.11.19, Data odczytu: 2017.11.20

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2737

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-11-21 14:20:52

Jak dla mnie to miód manuka to marketingowy wymysł i zgadzam się z tym, że nie ma możliwości aby nie był podrabiany skoro nektar pochodzi z krzewu, który występuje tylko w tym regionie świata...

oro54 2017-11-21 21:02:56

Dla myślących.
„Miód Manuka produkowany jest w niewielkich ilościach, ponieważ kwiaty manuki kwitną jedynie 6 tygodni w roku, co pozostawia pszczołom niewiele czasu na jego wyprodukowanie. Ponadto wymaga on specjalnych uli (kosztujących 7000 euro, czyli około 23 000 zł za jeden!), co tłumaczy wysoką cenę produktu.

Tekst pochodzi ze strony https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/warto-kupic-miod-manuka-jesli-tylko-mozesz-sobie-na-pozwolic © Poczta Zdrowia sp. z o.o. „
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak jeden czy dwa regiony Nowej Zelandii, w których występuje ów mirtowaty krzew herbaciany w sumie niedużego kraju jest w stanie zapewnić takie ilości tego miodu, aby zaspokoić popyt Stanów Zjednoczonych, Kanady, krajów Unii Europejskiej w tym Polski. Wszystkie te oferowane miody posiadają oczywiście certyfikaty autentyczności.
„ Obecnie produkty na bazie miodu Manuka obejmują nie tylko lecznicze miody, ale także całą gamę kosmetyków pielęgnacyjnych, stworzonych z myślą o pięknej, młodej, zadbanej i zdrowej skórze”.
Życzę smacznego i dużo zdrowia.



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Tofu smażone w ziołach z miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.