Właściwości miodu wrzosowego

Na zdjęciu: ule na wrzosowisku. Źródło obrazka: nobleisle.com/themes/noble/images/backgrounds/background_provenance_heather_honey.jpg
Ostry smak, brunatna barwa i mnóstwo zdrowotnych właściwości – taki w skrócie jest miód wrzosowy, doceniany zarówno przez doświadczonych konsumentów, jak i osoby, które dopiero odkrywają poszczególne miodowe smaki.
W Polsce miód wrzosowy jest dostępy w niewielu pasiekach – wynika to z faktu, że w naszym kraju nie ma zbyt dużo wrzosowisk. A ponieważ jest to produkt unikalny, jego cena jest sporo wyższa od miodu lipowego czy rzepakowego. Jednak inwestycja w słoik wrzosowej słodkości szybko zwróci się w postaci zdrowotnych korzyści.
Miód wrzosowy ma bardzo mocny zapach i jest wyjątkowo aromatyczny, co zawdzięcza licznym olejkom eterycznym znajdującym się w nektarze kwiatów wrzosu. Co więcej, nie tylko doskonale smakuje, ale jest też wyjątkowo odżywczy dla naszego organizmu. Zawiera aż 47 biopierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów fizjologicznych. Oprócz mikro i makroelementów znajdziemy w nim także duża dawkę witaminy B. W miodzie wrzosowym istotnym składnikiem jest inhubina, czyli substancja, która zapobiega rozprzestrzenianiu się w naszym organizmie bakterii i wirusów. Jednym słowem działa jak naturalny antybiotyk.
Lecznicze właściwości miodu warto wykorzystać szczególnie jesienią w przeziębieniach, stanach zapalnych i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Można go stosować na wiele sposobów – jako dodatek do potraw i kanapek oraz zamiast cukru do kawy czy herbaty. Tak przyrządzony napój będzie nie tylko zdrowszy, ale też doskonale rozgrzeje. Miód wrzosowy jest również polecany w chorobach serca i układu krążenia oraz w chorobach układu pokarmowego. Wystarcza dwie łyżeczki miodu dziennie, spożywane na wiele sposobów, by już po kilku tygodniach dostrzec rezultaty jego działania.
Zobacz również:
Wrzos zwyczajny – roślina miododajna
Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego
Właściwości miodu gryczano-lipowego
Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego
Właściwości miodu wielokwiatowego
Właściwości miodu ze spadzi iglastej
Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego
Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie
Liczba wyświetleń artykułu: 19907
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego
Miód wrzosowy - pozyskiwanie i przechowywanie Marcin Balana

Wrzos zwyczajny – roślina miododajna
Wydajność miodowa wrzosu zwyczajnego Anna Celińska

Podkarpackie miodobranie 2016
Wyniki miodobrania w województwie podkarpackim w 2016 r. Iga Grądzka-Cholcha

Dzikie pszczoły w Puszczy Augustowskiej 2016
Sezon pszczelarski 2016 w Puszczy Augustowskiej Iga Grądzka-Cholcha

Złoty medal w konkursie na miód wrzosowy XVII DŚMiW w Przemkowie
Zwycięski miód wrzosowy Pasieki Rodzinnej Górnicki Marcin Balana

Zbiory miodu wrzosowego na Dolnym Śląsku 2016
Udane wrzosowe miodobranie w województwie dolnośląskim w 2016 r. Iga Grądzka-Cholcha

Niedobór miodu lipowego i miodu rzepakowego na Warmii i Mazurach
W województwie warmińsko-mazurskim miodu lipowego i rzepakowego jak na lekarstwo Iga Grądzka-Cholcha
