Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

I Konferencja Pszczelarska w Brzesku - relacja z wydarzenia

relacja z wydarzenia pszczelarstwo małopolskie I Konferencja Pszczelarska w Brzesku Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Krakowie Karpacki Związek Pszczelarski w Nowym Sączu Pogórski Związek Pszczelarzy w Tarnowie Wojciech Spisak Stanisław Kowalczyk Stanisław Flaga Tadeusz Leśniak Zygmunt Staszewski Mykola Hribok Janusz Filip Jacek Kostuch Jan Ślósarz Marcin Raczyński Wacław Czaja Leszek Bodzioch

W dniu 02.09.2017 w Regionalnym Centrum Kulturalno-Bibliotecznym w Brzesku odbyła się I Konferencja Pszczelarska w Brzesku. Z zaproszonych gości pojawili się przedstawiciele Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego w Krakowie oraz Karpackiego Związku Pszczelarskiego w Nowym Sączu w osobach Prezesów: Wojciecha Spisaka i Stanisława Kowalczyka. Przybyło też liczne grono pszczelarzy zarówno z Małopolski, jak również z Podkarpacia i Śląska.

Tematyka wykładów mogła zaspokoić najbardziej wymagających słuchaczy. Dr Stanisław Flaga - pracownik Urzędu Marszałkowskiego, pszczelarz, ale również jedna z niewielu osób w Polsce mająca tak szeroką wiedzę na tematy związane z dziko żyjącymi pszczołami, zaprezentował krótką charakterystykę ich niektórych przedstawicieli oraz siedlisk ich bytowania i roślin, które dzięki ich pracy mają szansę wydać nasiona, w wykładzie: "Ochrona bioróżnorodności pszczół".

W drugim wykładzie Wiceprezes Karpackiego Związku Pszczelarzy w Nowym Sączu odpowiedział słuchaczom na pytanie czy pszczoła "Dobra" jest dobra. Z jej ważnych walorów podkreślił późniejszy, ale dynamiczny rozwój, możliwość zimowania na spadzi oraz duży instynkt higieniczny. Wysoka łagodność tej pszczoły daje możliwość pracy w każdych warunkach pogodowych. Pszczoły tej linii poprzez naturalną selekcję przystosowały się do trudnych warunków środowiskowych występujących w Beskidzie Wyspowym głównie na terenie gmin Dobra, Tymbark i to tam udało się doprowadzić do powstania rejonu hodowli zachowawczej oraz objęto ją programem ochrony zasobów genetycznych. Pasieka Prezesa Tadeusza Leśniaka prowadzi taki właśnie program i oferuje matki najwyższej jakości.

W kolejnym wykładzie Prof. Zygmunt Staszewski przedstawił nową miododajną odmianę ślazówki "Uleko". Wydajność miodowa 200-300 kg/ha. To ilości, które mogą zachęcić pszczelarzy do obsiewania nieużytków, czy pól uprawnych w ramach uzupełnienia pożytków naturalnych. Jako roślina ozdobna i bylina pięknie różowo kwitnie, zdobiąc rabaty i wielogatunkowe kompozycje roślinne przez kilka lat. Miód ślazówkowy charakteryzuje się miłym aromatem, ma łagodny smak i prawie bezbarwny kolor z zielonkawym odcieniem. Nasiona są rozprowadzane przez firmę "Ulstar" w Radzikowie.

W związku z nieobecnością prof. Mykola Hriboka z Lwowa, który ze względów osobistych nie mógł przyjechać, zaprezentowano film przedstawiający prawidłowe postępowanie z preparatami przeciwko warrozie firmy "Biowet Puławy". Niewłaściwe zakładanie pasków ich pozostawianie na zimę w ulu, czy złe terminy odymiania pszczół to kilka z przyczyn uodparniania się varrozy. Kierownik oddziału powiatowego ARiMR w Brzesku w kolejnej prezentacji przedstawił możliwości dopłat do roślin miododajnych począwszy od dopłat podstawowych, gdzie pszczelarz mający grunty może je obsiewać np. facelią, gryką, gorczycą, ziołami, ślazówką, itp. Są również możliwości dopłat do roślin motylkowych oraz poplonów w ramach programów, z którymi szczegółowo można zapoznać się w ARiMR lub u specjalistów MODR.

Prowadzący konferencję Janusz Filip w ramach dyskusji odpowiadając słuchaczom, powiedział, że celem tego tematu była zachęta do uprawy roślin miododajnych, ale również do współpracy pszczelarzy i rolników, którzy mogą skorzystać z dopłat do tych upraw siejąc je, gdy pszczelarz nie dysponuje gruntami. Wtedy zyskują obie strony.

Zwiększenie odporności pszczół poprzez wprowadzenie do gospodarki pasiecznej probiotyków to temat, który zaprezentował dr Jacek Kostuch. Forma aplikacji poprzez opryski czy podkarmianie powoduje, że środowisko ula staje się bardziej przyjazne pszczołom, a one same mają większy wigor, lepiej radzą sobie z patogenami oraz dobrze zimują. Doktor Em to probiotyk, który spełni oczekiwania pszczelarzy podkreślił dr Jacek Kostuch – również pszczelarz.

W najdłuższym wykładzie tego dnia mgr inż. Jan Ślósarz - emerytowany pracownik pasieki MODR, były wiceprezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie, przedstawił możliwości rozwoju pasieki poprzez robienie odkładów, ale również omówił prawidłową gospodarkę pasieczną (rok w pasiece) ze szczególnym uwzględnieniem higieny w ulu.

Kolejnym wykładowcą był przedstawiciel firmy "VET ANIMAL" Marcin Raczyński. Zaprezentował on jak prawidłowo badać pszczoły oraz czerw. Dodatkowo przedstawił ofertę produktów zarejestrowanych do zwalczania varrozy: "APIGUARD", "APILIFE VAR", "THYMOWAR" oraz preparatów poprawiających kondycję rodzin pszczelich takich jak: "NOSI-VET", "AMINO-VET", "MULTIPRO-VET" i "HIVE ALIVE". Równocześnie podkreślił, że jedynie prawidłowe stosowanie leków oraz preparatów dla pszczół zapewni pszczelarzowi sukces w hodowli.

W ostatnim punkcie programu lekarz weterynarii dr Wacław Czaja przedstawił przepisy prawne dotyczące chorób zwalczanych z urzędu. Jako Powiatowy Lekarz Weterynarii i pszczelarz omówił też praktyczne sposoby walki ze zgnilcem i jego skutkami, obrazując całość zdjęciami chorego czerwiu. Zwrócił również uwagę na fakt, że pszczelarze wstydzą się zgłaszać chorobę, bo to ich porażka, a tak naprawdę to w większości w dobrych pasiekach zgnilec występuje w najsilniejszych rodzinach, które zdobywając pokarm rabują słabe rodziny u tak zwanych "trzymaczy". Odszkodowania w przypadku likwidacji rodzin powinny wystarczyć na zakup odkładów pszczelich w przyszłym roku – podsumował.

Pierwsza Konferencja Pszczelarska w Brzesku została zamknięta z półgodzinnym opóźnieniem, ale uczestnicy mogli w trakcie jej trwania liczyć na ciepłe i zimne napoje oraz coś słodkiego dla podniesienia energii. Równolegle z konferencją na Placu Kazimierza Wielkiego swoje namioty rozbiło 20 wystawców, którzy zaoferowali pszczelarzom swój asortyment sprzętu. Były również miody i sadzonki lip, a mieszkańcy mogli wziąć udział w konkursach o tematyce pszczelarskiej, gdzie nagrodami były właśnie słoiki z miodem. Trzydzieści sztuk tych słodkości rozeszło się jak ciepłe bułeczki, a pytanie czy kiślica to kapuśniak na żeberkach najbardziej mi się podobało.

Pszczoły mimo chłodu buczały w pokazowych ulikach, a po placu krążyły tace z chlebem smarowanym miodem. Oby nam chleba i miodu do przyszłego roku nie brakło i byśmy znów spotkali się zdrowi i pełni optymizmu na kolejnej konferencji w Brzesku.

W przerwie między wykładami Prezes Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie - Leszek Bodzioch wraz z Członkiem Zarządu Januszem Filipem wręczyli zasłużonym pszczelarzom odznaczenia Polskiego Związku Pszczelarskiego:

Statuetką im. ks. dr Jana Dzierżona został odznaczony: 

  • Adam Nitsch

Medalem im. ks. dr Jana Dzierżona został odznaczony:

  • Stanisław Paryło

Złotą Odznaką Polskiego Związku Pszczelarskiego zostali odznaczeni:

  • Eugeniusz Gurgul
  • Stanisław Iskra 
  • Alfred Szuba
  • Zdzisław Janiczek 

Srebrną Odznaką Polskiego Związku Pszczelarskiego zostali odznaczeni:

  • Bolesław Haraf
  • Józef Kubala
  • Adam Legutko
  • Lech Pikuła
  • Józef Wąsik
  • Józef Wolsza
  • Bolesław Trojanowski
  • Robert Twardosz
  • Franciszek Rajski
  • Antoni Giza

Brązową Odznaką Polskiego Związku Pszczelarskiego zostali odznaczeni:

  • Paweł Bieniek
  • Józef Góra
  • Jan Jaworski
  • Czesław Klęk
  • Stanisław Kuc
  • Wacław Nalepka
  • Jan Pałucki
  • Tomasz Sady
  • Tadeusz Trytko
  • Kazimierz Mech

 

Zobacz również:

I Konferencja Pszczelarska w Brzesku (fotorelacja z wydarzenia)

I Konferencja Pszczelarska w Brzesku (program wydarzenia)

Linia pszczół car: Dobra (D)

Janusz Filip

Janusz Filip

Autor publikacji

Doświadczony pszczelarz, Członek Zarządu Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4012

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu