Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Dobra (D)

Na obrazku: Linia pszczół car: Dobra (D). Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Dobra Dobra

Linia pszczół car: Dobra (D)

Pszczoła kraińska linii Dobra występuje na terenach porośniętych lasami jodłowymi w pasiekach na nowosądecczyźnie. Jej pierwsza selekcję przeprowadzono w latach 30-tych ubiegłego wieku i aż do dziś przetrwała w niezmienionym stanie. Lokalni pszczelarze doceniali bowiem jej wysoką wartość i nie przyjmowali żadnych importowanych linii i krzyżówek.

Pszczoła kraińska linii Dobra jest utrzymywana w pasiekach w okolicach Dobrej, Tymbarku, Limanowej. Chętnie wykorzystuje naturalne pożytki tych terenów, przede wszystkim spadź jodłową. Jest bardzo miodna w całym sezonie od wiosny do jesieni, jednak ma tendencję do lepszego wykorzystania pożytków pojawiających się w środku lata lub wczesną jesienią. Cechą charakterystyczna pszczoły kraińskiej linii Dobra jest też ostrożniejsze i późniejsze czerwienie matki pszczelej na wiosnę. Pszczoła rozwija się dynamicznie w maju, gdy pogoda odpowiednio się ustabilizuje, a pożytki dają możliwość zapewnienia bytu rodzinie pszczelej. W tym czasie pszczoła kraińska linii Dobra wykorzystuje pożytek z mniszka lekarskiego, który przy dobrej pogodzie wyjątkowo dobre nektaruje i wydziela spore ilości pyłku.

Pszczoły kraińskie linii Dobra są bezproblemowe w obsłudze, łagodne, nie są agresywne i świetnie sprawdzają się u młodych, niedoświadczonych pszczelarzy. Pszczoły trzymają się plastra, nie są płochliwe. Bardzo dobrze wykorzystują zarówno pożytki nektarowe, jak i pyłkowe. Jeśli są odpowiednio przygotowane, nie ma problemów podczas zimowli. Odporność i siła opisywanej linii jest w dużym stopniu związana z zachowaniami higienicznymi pszczół. Bardzo pilnują one czystości gniazda, oczyszczają je zarówno z chorych osobników, jak i wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce antybakteryjnej i antygrzybiczej. Pszczoły kraińskie linii Dobra idealnie sprawdzają się w trudnych warunkach górskich i podgórskich.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22091

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Ryż cytrynowy z miodem

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem