Portal Pszczelarski

Czy miód spadziowy z Beskidu Wyspowego będzie na Liście Produktów Tradycyjnych?

pszczelarstwo małopolskie Lista Produktów Tradycyjnych miód spadziowy miód spadziowy z Beskidu Wyspowego miodownica jodłowa zielona

Jak informuje portal Limanowa.in, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego, obok kiszonych rydzy z Uścia Gorlickiego, łososińskiego soku tłoczonego z jabłek, wolickich śliwek w zalewie korzennej oraz wina z jabłek i płatków róży, być może niebawem znajdzie się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego po weryfikacji wniosków oraz ustaleniu historycznych korzeni wyrobu, tradycyjnych technologii oraz surowców wykorzystywanych do wytworzenia ww. produktów wydała pozytywną opinię, co sprawia, że miód spadziowy z Beskidu Wyspowego od znalezienia się na Liście Produktów Tradycyjnych (która aktualnie obejmuje 183 produkty regionalne) dzieli tylko decyzja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z danych jakie prezentuje portal Limanowa.in wynika, że "miód spadziowy z Beskidu Wyspowego powstaje ze spadzi jodłowej, wydalanej przez miodownicę jodłową zieloną, która bytuje na jodle pospolitej. W ulu następuje dalszy etap produkcji, polegający na przetworzeniu przyniesionej do ula spadzi w miód spadziowy. Dojrzały, zasklepiony miód jest odbierany z uli i odwirowywany w miodarkach. Po odwirowaniu i przecedzeniu klaruje się go w odstojnikach i rozlewa." 

Ten rodzaj miodu jest pozyskiwany na terenach Beskidu Wyspowego i Myślenickiego od niepamiętnych czasów. Unikalne w skali kraju cechy pszczół, które pomimo bardzo niekorzystnych warunków klimatycznych i dużej dominacji jodły pospolitej i buku zwyczajnego, świetnie zimowały, przyczyniły się do rozpoczęcia z początkiem XX wieku ich hodowli. W latach 30. XX wieku pszczoły określono linią Dobra, a od 2014 roku zostały objęte ochroną zasobów genetycznych, tworząc na terenie gminy Dobra i Tymbark rejon hodowli zachowawczej.

Opracowano na podstawie:

Limanowa.in, Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego ubiega się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, https://limanowa.in/wydarzenia/news;miod-spadziowy-z-beskidu-wyspowego-ubiega-sie-o-wpis-na-liste-produktow-tradycyjnych,35835.html, Data publikacji: 09.03.2017 r., Data odczytu: 2017.03.19

Zobacz również:

Linia pszczół car: Dobra (D)

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2829

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pasieka w Krakowie? Jest zgoda radnych!

Ogłoszenia pszczelarskie - jak korzystać?

W Wielkiej Brytanii Tesco podkarmia pszczoły cukrem 2017

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności