Marketing pszczelarski w teorii - promocja
Marketing pszczelarski w teorii – promocja
W warunkach nowoczesnej gospodarki rynkowej nie wystarczy dzisiaj jedynie produkować, trzeba też umiejętnie sprzedać wytworzony produkt. Dotyczy to niemal wszystkich segmentów rynku, także sektora żywności.
Jednym z najważniejszych zasad każdego producenta żywności, w tym także pszczelarza, jest dotarcie z informacją o produkcie do docelowego odbiorcy, czyli tego, który nasz produkt kupi. Promocja miodu i innych produktów z pasieki powinna być prowadzona wielotorowo, z uwzględnieniem środków i możliwości danego gospodarstwa pasiecznego. Większość pasiek w Polsce to małe przedsiębiorstwa, które nie mogą pozwolić sobie na utrzymywanie całego działu marketingu. To dlatego właściciele pasiek w większości na własną rękę promują swój produkt na większą i mniejszą skalę. Skutecznymi narzędzia promocyjne w pszczelarstwie są niemal identyczne, jak w przypadku innych produktów żywnościowych. Ważna jest rozpoznawalna marka, reklama, dobrze prowadzony PR, a to wszystko powinno być połączone ze sprzedażą bezpośrednią i promocja tej sprzedaży. W ten sposób mamy szanse trafić do jak największej grupy odbiorców docelowych. Bardzo ważnym elementem promocji produktów pszczelarskich jest opakowanie – unikalne, odróżniające się na tle produktów konkurencji i przyjazne dla odbiorcy. Wszystkie te działania mają wykreować pozytywny wizerunek producenta miodu (i innych produktów pszczelarskich) w oczach klientów – zarówno tych aktualnych, jak i przyszłych. Pszczelarz musi też pamiętać, by wszystkie te działania nie były jednorazowe, tylko długofalowe – ich brak sprawi, że rynek o nas zapomni. A tę sytuację bardzo szybko wykorzysta konkurencja.
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 6850
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!