Portal Pszczelarski

Pszczoły bezżądłowe - melipony

Na zdjęciu: Meliponula ferruginea. Źródło: en.wikipedia.org/wiki/File:Meliponula_ferruginea.jpg Autor zdjęcia: Muhammad Mahdi Karim

pszczoły bezżądłowe melipony występowanie pszczół bezżądłowych występowanie meliponów hodowla pszczół bezżądłowych hodowla meliponów

Pszczoły bezżądłowe – melipony

Choć pszczoły kojarzą nam się z produkcją miodu i bolesnym żądleniem, warto wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje pszczół są wyposażone w żądła. W niektórych regionach świata możemy spotkać pszczoły, które mają uwsteczniony aparat żądłowy. Czyli nie mają żądeł, co, oczywiście, nie oznacza, że są całkowicie bezbronne.

Pszczoły bezżądłowe, czyli melipony, występują w klimacie międzyzwrotnikowym i podzwrotnikowym w Azji, Ameryce, Afryce i Australii. Do meliponów zalicza się aż 250 gatunków, brak żądła nie jest więc czymś unikalnym i niespotykanym na skalę światową. Główną cechą, która łączy wszystkie gatunki, jest brak żądła. Natura jednak zadbała o to, by pszczoły mogły poradzić sobie z napastnikami. Jeśli zostaną zaatakowane, rozbiegają się po całym ciele napastnika, szybko odwracając role i zamieniając go w ofiarę. Zaczynają bowiem całą grupą podgryzać i szczypać ciało agresora za pomocą bardzo mocnych żuwaczek. Mogą też ciągnąć ofiarę za włoski na ciele – jeśli pszczół jest dużo, może to być nie tylko nieprzyjemne, ale też bolesne. Wiele pszczół bezżądłowych podczas obrony może też wyrzucać z jamy gębowej żrącą substancję, która uszkadza i parzy skórę napastnika. W miejscu, gdzie zostaje wyrzucona ciecz, tworzą się bolesne pęcherze. Z pozoru są podobne do ugryzienia komara, jednak swędzą dużo gorzej i dłużej się goją. Jedno jest pewne, agresor w przyszłości dwa razy się zastanowi, zanim zaatakuje te z pozoru bezbronne pszczoły.

Melipony są powszechnie hodowane w Ameryce Środkowej i Południowej. Wytwarzają smaczny miód, który w smaku jest dość egzotyczny w porównaniu do naszych krajowych gatunków. Jednak nie ma się co dziwić, pszczoły bezżądłowe zbierają nektar z kwiatów takich roślin, jak truskawki, arbuzy, mango, awokado czy owoce cytrusowe.

Zobacz również:

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15409

Komentarze z forum pszczelarskiego

tulipan 2016-09-06 21:55:51

ekolodzy powinni wychodowaćtakie pszczoły zeby były odporne na opryski wykonywane przez nie douczonych i tepych rolników



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie