Portal Pszczelarski

Pszczoły bezżądłowe - melipony

Na zdjęciu: Meliponula ferruginea. Źródło: en.wikipedia.org/wiki/File:Meliponula_ferruginea.jpg Autor zdjęcia: Muhammad Mahdi Karim

pszczoły bezżądłowe melipony występowanie pszczół bezżądłowych występowanie meliponów hodowla pszczół bezżądłowych hodowla meliponów

Pszczoły bezżądłowe – melipony

Choć pszczoły kojarzą nam się z produkcją miodu i bolesnym żądleniem, warto wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje pszczół są wyposażone w żądła. W niektórych regionach świata możemy spotkać pszczoły, które mają uwsteczniony aparat żądłowy. Czyli nie mają żądeł, co, oczywiście, nie oznacza, że są całkowicie bezbronne.

Pszczoły bezżądłowe, czyli melipony, występują w klimacie międzyzwrotnikowym i podzwrotnikowym w Azji, Ameryce, Afryce i Australii. Do meliponów zalicza się aż 250 gatunków, brak żądła nie jest więc czymś unikalnym i niespotykanym na skalę światową. Główną cechą, która łączy wszystkie gatunki, jest brak żądła. Natura jednak zadbała o to, by pszczoły mogły poradzić sobie z napastnikami. Jeśli zostaną zaatakowane, rozbiegają się po całym ciele napastnika, szybko odwracając role i zamieniając go w ofiarę. Zaczynają bowiem całą grupą podgryzać i szczypać ciało agresora za pomocą bardzo mocnych żuwaczek. Mogą też ciągnąć ofiarę za włoski na ciele – jeśli pszczół jest dużo, może to być nie tylko nieprzyjemne, ale też bolesne. Wiele pszczół bezżądłowych podczas obrony może też wyrzucać z jamy gębowej żrącą substancję, która uszkadza i parzy skórę napastnika. W miejscu, gdzie zostaje wyrzucona ciecz, tworzą się bolesne pęcherze. Z pozoru są podobne do ugryzienia komara, jednak swędzą dużo gorzej i dłużej się goją. Jedno jest pewne, agresor w przyszłości dwa razy się zastanowi, zanim zaatakuje te z pozoru bezbronne pszczoły.

Melipony są powszechnie hodowane w Ameryce Środkowej i Południowej. Wytwarzają smaczny miód, który w smaku jest dość egzotyczny w porównaniu do naszych krajowych gatunków. Jednak nie ma się co dziwić, pszczoły bezżądłowe zbierają nektar z kwiatów takich roślin, jak truskawki, arbuzy, mango, awokado czy owoce cytrusowe.

Zobacz również:

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16520

Komentarze z forum pszczelarskiego

tulipan 2016-09-06 21:55:51

ekolodzy powinni wychodowaćtakie pszczoły zeby były odporne na opryski wykonywane przez nie douczonych i tepych rolników

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Lawendowe ciasto dyniowe