Portal Pszczelarski

Projekt zwiększenia limitów dla ukraińskiego miodu w Parlamencie Europejskim

pszczelarstwo w Polsce miód z Ukrainy DCFTA

Ciąg dalszy zamieszania wokół propozycji pogłębienia współpracy rolnej między Unią Europejską, a Ukrainą. Pomimo, że umowa o pogłębionej i całościowej strefie wolnego handlu, czyli DCFTA obowiązuje od stycznia, dotychczas były w niej przewidziane ograniczenia, które miały chronić producentów żywności z terenów UE. Niedługo może się to zmienić. 

Jak informuje portal Farmer.pl, Komisja Europejska wyszła z propozycją zwiększenia limitów na wwóz niektórych produktów, przez co zwiększyć się ma pomoc oferowana Ukrainie. Zgodnie z nowymi ustaleniami, nasi sąsiedzi ze Wschodu mogliby bezcłowo sprzedać na terenie Unii Europejskiej 3 tysiące ton miodu. Jak obawiają się polscy pszczelarze, większość z tych produktów mogłoby znaleźć się na terenie naszego kraju i być wykorzystywana przez nieuczciwą konkurencję. Taki miód pod zmienioną etykietą mógłby być sprzedawany konsumentom w bardzo atrakcyjnej cenie.

Problemy rolników zauważyli politycy. W rozmowie z Polską Agencją Prasową senator z ramienia Prawa i Sprawiedliwości Jerzy Chróścikowski stwierdził, że polscy rolnicy rozumieją problemy Ukrainy, ale działania prowadzone przez Komisję Europejską są bardzo niepokojące. Jednocześnie Chróścikowski zaznaczył, że producenci z Ukrainy nie spełniają tych samych wymogów, co Polacy i rolnicy z reszty krajów unijnych. Jest to również działanie na niekorzyść polskich producentów między innymi miodu. 

Tymczasem projekt rozporządzenia trafił już do Parlamentu Europejskiego. Europoseł Jarosław Wałęsa, który jest sprawozdawcą raportu w tej sprawie uspokaja, że będzie on dokładnie analizował skutki wynikające ze zwiększenia kontyngentu oraz wpływ umowy DCFTA na polski rynek.

Opracowano na podstawie:
Farmer.pl, UE chce więcej plonów z Ukrainy; polscy rolnicy zaniepokojeni, http://www.farmer.pl/fakty/ue-chce-wiecej-plonow-z-ukrainy-polscy-rolnicy-zaniepokojeni,67933,1.html, data publikacji: 2016.11.08, data odczytu: 2016.11.08.

Zobacz również:

Miód z Ukrainy może wyprzeć polski miód



Liczba wyświetleń artykułu: 2186

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową