Portal Pszczelarski

Miód z Ukrainy może wyprzeć polski miód

pszczelarstwo opolskie miód miód z Ukrainy miód z Chin Roman Stachyra

Pszczelarze o Opolszczyzny alarmują. Ich zdaniem na skutek konkurencyjnej ceny, miód z Ukrainy już niedługo może wyprzeć produkty z polskich pasiek. 

Jak wynika z rozmowy Radia Opole z pszczelarzem Romanem Stachyrą, importowany zza wschodniej granicy produkt jest nawet trzykrotnie tańszy od rodzimego, a także dostępny w polskich sklepach i na bazarach. Wiąże się to bezpośrednio z warunkami atmosferycznymi. Okres pożytkowy na terenie Polski jest zdecydowanie krótszy niż na Ukrainie, dlatego miodu jest mniej. Pszczoły w pasiekach w Polsce często wymierają w okresie zimy, co sprowadza na pszczelarzy duże straty.

Pszczelarze bardzo obawiają się tej konkurencji, podobnie jak to miało miejsce wcześniej w przypadku miodu z Chin. Dlatego związki pszczelarskie z Polski pragną zainteresować tą sprawą Ministerstwo Rolnictwa. Zgodnie z informacjami podanymi przez Ukraińską Konfederację Rolną, eksport miodu z tego kraju wzrósł w ciągu niecałej połowy roku aż do 13 tysięcy ton. Polska znalazła się na trzecim miejscu spośród listy jego odbiorców. Nic dziwnego, że pszczelarze czują się zaniepokojeni i pragną w jakiś sposób rozwiązać tę sytuację. 

Opracowano na podstawie:
Radio Opole, Po chińskim, ukraiński miód zaczyna zagrażać rodzimym pszczelarzom, http://radio.opole.pl/100,172747,po-chinskim-ukrainski-miod-zaczyna-zagrazac-rodz, data publikacji: 2016.10.04, data odczytu: 2016.10.04.
Wschodnik.pl Nowiny z Ukrainy, Ukraiński miód cieszy się ogromną popularnością w świecie, http://wschodnik.pl/biznes/item/6483-ukrainski-miod-cieszy-sie-ogromna-popularnoscia-w-swiecie.html, data publikacji: 2016.06.18, data odczytu: 2016.10.04.

Zobacz również:

Projekt zwiększenia limitów dla ukraińskiego miodu w Parlamencie Europejskim



Liczba wyświetleń artykułu: 8581

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-10-05 19:51:42

Ja bym się tam tak bardzo nie obawiał tego, że miód zza wschodniej granicy narobi polskim pszczelarzom problemów... Mamy mało miodu więc łatwiej jest go sprzedać. Poza tym jest wysokiej jakości bo jest i badany, i przechowywany zgodnie z zasadami higieny, co wątpię, że na Ukrainie jest przestrzegane...

rybak 2016-10-06 13:49:24

pod legendą miodu z Ukrainy sprzedawany jest pseudomiód z dodatkiem inwertu; największa sprzedaz inwertów zimowych nie jest bowiem w lipcu-sierpniu, a w maju!? mamy później w czerwcu-lipcu 'rekordzistów" z miodem z 1 ula; w rzeczywistości jest to zaś 50:50 miodu i inwertu; prosze spytać dystrybutorów inwertów kiedy i dlaczego sprzedaja najwięcej swoich produktów?!

blondynekkrk 2016-10-07 07:36:19

@rybak, w sumie poruszyłeś bardzo ważny temat. Zastanawiam się tylko, czy nie taniej jest ściągnąć miód z Ukrainy, niż kombinować z inwertem.

oro54 2016-10-07 10:39:46

Do "rybaka" - wszystko jest to półprawdą; jeżeli się produkuje głównie odkłady to największe zapotrzebowanie na inwert właśnie występuje w czerwcu i maju. Pszczoły w odkładach, aby się intensywnie rozwijały muszą mieć pokarm bez względu na pogodę i pożytek. Całkowicie inną sprawą jest rzetelność pszczelarza produkującego miód. Etos pszczelarza jest już w odwrocie, do głosu doszli producenci miodu: wiecej, szybciej, taniej. Podobnie jak w całej nowoczesnej gospodarce wszystkie produkty coś udawają: szynka, że jest szynką, kiełbasa, że jest kiełbasą, chleb, że jest chlebem, lek, że jest lekiem itd, itp. Tak dzieje się we wszystkich niemal dziedzinach naszego życia, to dlaczego akurat ma być inaczej w pszczelarstwie? Inwert jest o wiele tańszy niż miód z Ukrainy, a do tego dostarczony zostaje przez producenta do zamawiającego bez dodatkowych kosztów. Smutne, ale niestety prawdziwe.

coolagi 2019-03-03 15:50:15

co jednak powiecie o jakości miodu z Ukrainy? Potrzebuję miód wielokwiatowy do dalszego przerobienia a nie na odsprzedaż czy zarabianie na fałszowaniu pochodzenia. Chcę go używać zamiast cukru do produkcji spożywczej, a nie chcę stosować tych wszystkich słodzikowych przemysłowych dodatków. Chciałbym aby miód słodził i był zdrowszy od cukru ale czasem słyszę zdania , że ten miód może nawet truć. !! Nie jestem pszczelarzem i prozdrowotne własciwości miodu tez w mojej branży nie stanowi priorytetu, ale mimo to chciałbym nie truć !! Jak więc mają sie opinie o ukraińskim miodzie do rzeczywistości Waszym zdaniem?

Lukasz_Baniak 2019-03-05 06:58:22

coolagi, myślę, że to troszkę zła sława, którą dopisują polscy pszczelarze bojący się o to, że zagraniczny miód jest tańszy. Troszkę mają rację, bo jest tańszy, a przez to część klientów zdecyduje się na niego. Z drugiej jednak strony może zaszkodzić klientom pod tym względem, że na Ukrainie nie przestrzega się procedur higieny... a poza tym analiza pyłkowa miodu wielokwiatowego będzie znacznie odbiegać od tej, która jest z polskich pożytków. Inny rejon świata = inne pożytki.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową