Portal Pszczelarski

Miodobranie w Małopolsce 2016

pszczelarstwo małopolskie miodobranie 2016 miodobranie w Małopolsce 2016 miód spadziowy miód nektarowy

Małopolscy pszczelarze oceniają, że zakończone miodobranie było przeciętne pod względem ilości zebranych produktów. Rok 2016 był pomyślny w kontekście ilości miodu spadziowego. Niestety, głównie z powodu niesprzyjającej pogody, nie dopisał miód nektarowy. 

Zgodnie z informacjami przedstawionymi przez Polską Agencję Prasową, dokładnych informacji statystycznych na temat tegorocznego miodobrania, Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich będzie w stanie udzielić dopiero pod koniec roku. Jednak nawet w tej chwili wiadomo, że udało się zebrać mało miodu nektarowego.

Szczególnie rzadki jest czysty miód lipowy. Natomiast zebrano zdecydowanie więcej spadzi z liści tych drzew. 

Nieurodzaj miodu akacjowego wynika bezpośrednio z przymrozków, które nawiedziły region Małopolski na przełomie kwietnia i maja. Krótki czas nektarowania tego drzewa jeszcze bardziej utrudnia zebranie z niego korzystnych ilości miodu. Podobnie wyglądała kwestia z rzepakiem. W trakcie rozkwitu tych roślin, temperatury były niskie, co zatrzymało cały proces i w rezultacie przyniosło niewielkie zbiory. 

Region małopolski nie posiada wielkopowierzchniowego rolnictwa, a pasieki są rozsiane po całym jego obszarze, co przyczynia się do dużej różnorodności otrzymywanych miodów. Z tego powodu, pomimo małej ilości uzyskanego miodu nektarowego, udało się pozyskać więcej produktu spadziowego, co w rezultacie daje przeciętne w skali kilku lat ogólne wyniki miodobrania. 

Opracowano na podstawie:
Portalspozywczy.pl, Małopolska: Dopisał miód spadziowy, mało miodu nektarowego, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/malopolska-dopisal-miod-spadziowy-malo-miodu-nektarowego,134142.html, Data publikacji: 2016.09.09, Data odczytu: 2016.09.09.



Liczba wyświetleń artykułu: 1980

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Nan-e qandi

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Pszczelarz a faktura VAT RR

Praca na etat a pasieka do 80 pni