Portal Pszczelarski

Nowe preparaty roślinne do leczenia nosemozy u pszczół

Źródło informacji: notka prasowa UMCS

lek dla pszczół Nosema spp. Nosema apis Nosema ceranae nosemoza leczenie nosemozy fumagilina

Aktualne leczenie nosemozy u pszczół jest nakierowane na hamowanie choroby (a nie niszczenie zarodników Nosema), przede wszystkim dzięki wykorzystaniu antybiotyków na bazie fumagiliny. To prowadzi z jednej strony do uodpornienia się grzyba na antybiotyk, a z drugiej strony do możliwości przenikania fumagiliny lub produktów jej metabolizmu do miodu. W związku z tym od kilku lat obowiązuje całkowity zakaz jej stosowania na terenie Europy. Innym sposobem leczenia nosemozy u pszczół jest stosowanie mieszanek ziołowych o różnej skuteczności.

Wychodząc naprzeciw potrzebom, naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie przeprowadzili szereg badań nakierowanych na opracowanie skutecznego i nie powodującego skutków ubocznych preparatu roślinnego do zwalczania grzybów z rodzaju Nosema (Nosema apis i Nosema ceranae), które to atakują komórki nabłonka jelita środkowego, powodując niedożywienie i osłabienie pszczół, a przez to zwiększając podatność pszczół na działanie innych patogenów. 

W wyniku badań opracowane zostały preparaty roślinne mające zastosowanie w leczeniu nosemozy u pszczół i poprawiające ich odporność, bez występowania działań niepożądanych. Ich skład opiera się wyłącznie na naturalnych substancjach roślinnych. Aktualnie preparaty stanowią przedmiot zgłoszenia patentowego.

Naukowcy w dalszym ciągu pracują nad rozwojem wynalazku, deklarując chęć wdrożenia preparatów na rynek. Podobno już są prowadzone rozmowy z zainteresowanymi przedsiębiorcami.

Czytaj również:

Polscy naukowcy wprowadzają preparat wspomagający leczenie nosemozy

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22499

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2016-06-18 09:33:33

Niektórzy i tak stosują różnej maści leków, niekoniecznie dostępnych w Polsce i "jakoś to idzie". Mimo to jeżeli faktycznie się udało opracować lek na nosemę to kłaniam się nisko naukowcom z wymienionych uczelni.

mati 2016-06-19 00:31:24

dobre bo polskie

factis 2016-06-21 22:52:51

Ciekawe ile taki preparat będzie kosztować i czy obejmie go refundacja...



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym