Portal Pszczelarski

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy w zawodzie pszczelarz - PCKZ 2016

pszczelarz podczas pracy. Źródło informacji: pckz.edu.pl

kurs pszczelarski 2016 Warszawa kurs pszczelarz Prywatne Centrum Kształcenia Zawodowego

Prywatne Centrum Kształcenia Zawodowego w Warszawie ogłasza nabór na kwalifikacyjny kurs zawodowy w zawodzie pszczelarz (R.4). 

Kurs uprawnia do nabycia kwalifikacji pszczelarza, nadających absolwentowi uprawnienia rolnicze zgodne z wymogami Ministerstwa Rolnictwa oraz ARiMR. 

W trakcie kształcenia słuchacze kursu nabywają umiejętności m.in. z zakresu: prowadzenia produkcji pszczelarskiej, produkcji roślinnej, produkcji zwierzęcej, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz wykorzystania zasobów bazy pożytkowej. 

W trakcie nauki odbywają się również zajęcia praktyczne, przygotowujące do przyszłej pracy i zdania egzaminów zawodowych. PCKZ współpracuje z wieloma pasiekami, m.in. z pasieką uczelnianą SGGW w Warszawie. W przyszłości po ukończeniu kursu absolwent można szukać pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych zajmujących się wytwarzaniem i przetwarzaniem miodu i innych produktów pszczelich, w przedsiębiorstwach zajmujących się chowem i hodowlą pszczół. Absolwent będzie mógł również samemu prowadzić pasiekę pszczelą. 

Kształcenie trwa 10 miesięcy w systemie zaocznym (weekendy). 

Egzamin zawodowy Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej odbywa się po zakończeniu kursu i jest podzielony na część pisemną (test 40 pytań) oraz część praktyczną (zadanie do wykonania praktycznego). 

Uzyskane kwalifikacje można podwyższyć na dodatkowych kursach nadających uprawnienia technika do danego zawodu (o których można poczytać w linku pod artykułem).

Osoby zainteresowane uczestniczeniem w kursie proszone są o kontakt bezpośrednio ze szkołą:

Prywatne Centrum Kształcenia Zawodowego w Warszawie
ul. Kijowska 3
03-738 Warszawa

tel.: 22 618 96 92
e-mail: pckz@pckz.edu.pl
e-mail do sekretariatu: pckz3@wp.pl 

Zobacz również:

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy w zawodzie technik pszczelarz - PCKZ 2016

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13709

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Chleb z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Ostrzeń pospolity – roślina miododajna

Przyczyny rabunków w pasiekach

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Krem bananowo-owsiany z miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie